Miliardová Indie se vrhá do voleb. Favorit Módí slibuje oživení ekonomiky

Dillí - V Indii začaly všeobecné parlamentní volby, které se budou kvůli komplikované organizaci konat v devíti etapách až do poloviny května. Svůj názor na budoucnost země může vyjádřit 814 milionů oprávněných voličů - a tomu odpovídá i počet kandidujících stran a hnutí, konkrétně 370.  Podle předvolebních odhadů mají největší šanci na úspěch pravděpodobně opoziční hinduističtí nacionalisté v čele s Naréndrou Módím. Ten v předvolební kampani sliboval především ekonomické oživení země.

Jak se dělají miliardové volby (zdroj: ČT24)

Volby proti sobě postavily dva hlavní kandidáty na premiéra. Na jedné straně stojí Módí, syn majitele stánku s čajem ze západoindického státu Gudžarát. Proti němu stojí absolvent Harvardu a Cambridge Ráhul Gándhí, potomek mocné dynastie Nehrú-Gándhí, která dominovala indické politice po získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947.

Po dvou obdobích koaliční vlády vedené Gándhího levicovým Indickým národním Kongresem se všeobecně předpokládá, že po letošních volbách bude mít nejpočetnější zastoupení v parlamentu Módího Indická lidová strana.

V největší demokratické zemi světa může hlasovat 814,5 milionu oprávněných voličů od odlehlých himálajských oblastí na severu až po indický tropický jih. Jejich počet je o 100 milionů vyšší než při posledních volbách v roce 2009. Připraveno je téměř milionů volebních místností.

  • Miroslav Stašek, velvyslanec ČR v Indii: „Rozdělení voleb na devět etap je nezbytnost. Logisticky by se to nedalo zvládnout. Bezpečnostní jednotky i pozorovatelé se musí přesouvat podle toho, jak se budou volby přesouvat v jednotlivých oblastech.“

Zájem o hlasování je zatím obrovský. Nekonečné fronty se na řadě míst tvořily brzo ráno a zůstaly i po oficiálním zavřením místností. Podle komentátorů je jednoduše o důkaz, že lidé chtějí změnu. Realita jim dává za pravdu - třetina současných poslanců má totiž kriminální škraloup, u poloviny z nich jde přitom o závažné trestné činy včetně vražd.

Nejmasovější volby světa s sebou přitom přinášejí také obrovskou příležitost pro korupci. Možné zneužití hlasů a další podvody má ztížit například nesmyvatelný inkoust, kterého je připraveno na 22 tisíc litrů. Fialové razítko dostane každý, kdo odvolí. Na kůži pak dočasný cejch zčerná a vydrží až měsíc, aby nikdo nemohl volit dvakrát. 

Vydáno pod