Umí česky, své jméno ale nezná. Norský podivín prý ztratil paměť

Oslo – Norská policie pátrá po identitě mladého muže, kterého našla v závěji v Oslu v polovině prosince. U sebe neměl žádné doklady a tvrdí, že ztratil paměť. Mluví anglicky s „východoevropským přízvukem“. Rozumí rusky, polsky i česky. Norská policie už kvůli nalezenci kontaktovala českou ambasádu. O Čecha ale zřejmě nejde.

Muž byl údajně nalezen před jednou restaurací v Oslu. Zřejmě ho někdo fyzicky napadl, a proto byl hospitalizován. Nalezenci je mezi dvaceti a třiceti lety a umí pět jazyků. Policie prý uvedla, že ve vánoční době sledoval v televizi pohádku Tři oříšky pro Popelku a zdálo se, že jí rozumí.

Kde bydlí, muž neví. Nepamatuje si ani své vlastní jméno. Policie oznámila, že si nyní říká John Smith. Muže bez paměti se snažila identifikovat za pomoci Interpolu, ale dosud marně. Obrátila se také na své kolegy ve východoevropských státech, ale otisky prstů nebyly v žádné databázi objeveny.

„Opravdu si nepamatuje nic. Nepoznal ani svůj odraz v zrcadle. Nicméně má dobré všeobecné znalosti a rozumí pěti jazykům. Díky tomu jsme byli schopni stanovit, že pravděpodobně pochází z některé středoevropské země, možná z České republiky,“ sdělil osloskému serveru Osloby.no vyšetřovatel Sturla Henriksb?. Dodal, že vzhledem ke stavu, v němž se muž nacházel, zahájila policie vyšetřování s úkolem zjistit, zda se neznámý nestal obětí nějakého trestného činu. Ve veřejně dostupné databázi osob, po kterých pátrá česká policie, se ovšem žádná fotografie neshoduje s obrázkem muže zveřejněným v Norsku.

Mluvčí českého policejního prezidia Eva Stulíková prohlásila, že norské úřady už krátce po nalezení muže v prosinci oslovily českou policii se žádostí o pomoc. „Zatím se nám nepodařilo totožnost nalezeného muže zjistit, ale s norskou stranou nadále spolupracujeme,“ dodala. „John Smith“ nyní souhlasí s tím, aby policisté při zjišťování jeho totožnosti požádali o pomoc veřejnost. Je vysoký 187 centimetrů, má modré oči a tmavé blond vlasy.

„Piano Man“ v Británii

V roce 2005 řešila podobný případ britská policie, která v malém přístavu Sheerness na jihovýchodě Anglie nalezla muže v promočeném společenském obleku s kravatou. Od chvíle, kdy byl zadržen, nepromluvil a trpěl prý naprostou ztrátou paměti. Později se ukázalo, že umí velmi dobře hrát na klavír, a britský tisk ho proto pojmenoval „Piano Man“. Jednu chvíli se zdálo, že může jít o mladého českého hudebníka Tomáše Strnada. „Česká stopa“ ale padla poté, co se muž tohoto jména přihlásil v Praze. Později se objevily zprávy, že „Piano Man“ pochází z Bavorska.