WHO: Epidemie eboly v Africe je nejhorší v historii

Ženeva/Konakry – Epidemie eboly v západní Africe je nejhorší za 40 let, kdy se toto onemocnění objevilo poprvé. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO). Od února podle jejích údajů podlehlo krvácivé horečce 111 lidí. Zdravotníky znepokojuje hlavně šíření epidemie.

Letos onemocnění virem ebola vůbec poprvé ohlásila západoafrická Guinea. Od propuknutí nákazy zde od února tento virus usmrtil 101 lidí. Podle statistiky WHO se krvácivou horečkou nakazilo celkem 157 osob.

Ebola se vyskytla původně na jihu Guineje a postupně se rozšířila do metropole Konakry a do sousední Libérie. „V této části Afriky jsme dosud epidemii eboly neměli. Takový druh epidemie vždy vyvolává mnoho strachu a obav,“ konstatoval zástupce generálního ředitele WHO Keidži Fukuda.

V Sierra Leone prověřují jeden podezřelý případ, v Mali devět. Testy prováděné v Ghaně u dívky, která zemřela na symptomy podobné ebole, byly negativní. Specialista WHO Stéphane Hugonnet se právě vrátil z Guineje a řekl, že by se důraz neměl klást na čísla. „Důležitější je, jak se ta infekce šíří. Je nebezpečí zavlečení do jiných zemí, musíme být ostražití,“ prohlásil.

Virus eboly
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ebola je vysoce nakažlivý virus, který má na svědomí smrt až 90 procent zasažených osob. Není proti ní známa protilátka. Epidemie způsobené tímto virem se vyskytují hlavně ve střední Africe.

Poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 se objevila v Ugandě. Nakazilo se tehdy 425 osob a polovina z nich zemřela. Příznaky eboly jsou krvácivá horečka, zvracení a průjem. Naděje na přežití stoupá, jestliže se zabrání dehydrataci organismu. Onemocnění se šíří ze zvířat na člověka i mezi lidmi navzájem.