Konec pasivity. Z Palestinek budou členky elitních jednotek

Ramalláh - Palestinské komando čeká revoluční změna. K elitním jednotkám, které dosud tvořilo přes dva a půl tisíce mužů, se brzy přidají ženy. Svůj život budou nasazovat za šéfa palestinské samosprávy na Západním břehu Jordánu. Kultura v zemi dosud ženám přisuzovala spíš pasivní role.

Palestinky nově jako členky ochranky šéfa samosprávy (zdroj: ČT24)

Výstřely, křik, blesková akce. Palestinské ženy nacvičují rychlý přesun chráněné osoby do auta po útoku atentátníka. Připravují se tak na historický úkol. Jako vůbec první zástupkyně něžného pohlaví se zařadí do ochranky šéfa palestinské samosprávy. „Když k nám přijede státní návštěva a její součástí jsou ženy, vždy chtějí, aby je chránily ženy. Dívky zároveň plní i další úkoly. Neomezují se na jediné zadání - stejně jako jejich mužští kolegové,“ prohlásila členka ochranky šéfa palestinské samosprávy Núr Dar Omarová.

A stejně jako jejich mužské protějšky se musejí vyrovnat se všemi částmi náročného výcviku – střílí, zápasí na žíněnce i ve vodě. Zapojit se musejí i neplavkyně, jde totiž o zkoušku odvahy a odhodlání.

Palestinky přestávají být jen na okrasu

Adeptky prestižní ochranky šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse vědí, že na cvičišti se nepotí jen za sebe, ale symbolicky i za ostatní ženy v palestinské společnosti. Tradiční bariéry pro jejich uplatnění totiž padají teprve v poslední době. Ženy se jen pomalu stávají soudkyněmi, starostkami či podnikatelkami.

Například v palestinské policii a ozbrojených silách zatím představují pouhá tři procenta. „Nechceme, aby ženy vysedávaly jako ozdoby v kancelářích. Chceme, aby na bojišti stály vedle mužů,“ podotkl plukovník Ghassan Nimer.

Kurum Sádová, členka ochranky předsedy palestinské samosprávy

„Moje práce, a zvláště naše skupina, přinesla velkou změnu pro zdejší dívky a mnoho ostatních lidí, kteří zastávali tradiční názor, že by dívky neměly opouštět dům nebo být učitelkami nebo být ukryté doma. To, co tu děláme, změnilo myšlení lidí v celé Palestině.“

Ženy pro službu v ozbrojených složkách cvičí i hnutí Hamas v pásmu Gazy. Absolventky ale většinou končí namísto v terénu za stolem v kanceláři.