Pistorius při křížovém výslechu: Udělal jsem „chybu“

Pretoria - Žalobce Gerrie Nel se snažil přimět Oscara Pistoriuse k tomu, aby přijal plnou zodpovědnost za vraždu své přítelkyně Reevy Steenkampové. Handicapovaný sportovec při křížovém výslechu řekl, že udělal „chybu“, když Reevu na Valentýna minulého roku zastřelil. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu doživotí.

Pistoriuse vyslýchal jeden z nejrespektovanějších jihoafrických právníků, který je známý tím, že si nebere servítky. „Zabil jsi člověka. To je to, co jsi udělal! Postřelil jsi ji a zabil. Vezmeš na sebe plnou odpovědnost?“ ptal se žalobce Pistoriuse. „Už se tak stalo,“ odpověděl Pistorius. „Ano, zastřelil jsem ji,“ dodal. Sportovec si o sobě myslí, že dřív býval vzorem. Pak ale udělal tuto „hroznou chybu“.

Nel u soudu pustil videozáznam sportovce, jak na střelnici pálí do melounu. Dopadl podle něj stejně jako hlava Reevy, jak ukázal na fotografiích. Pistoriuse nutil, aby se na snímky podíval. „Nebudu se dívat na fotografie, nemusím se na ně dívat, dosud se trápím tím, co jsem tu noc viděl a cítil. Byl jsem tam,“ řekl atlet.

V úterý se zhroutil, když v slzách popisoval události vedoucí ke střelbě. Třináctého února prý strávili klidný večer – Reeva dělala jógu a on sám volal bratranci. Koupili si navzájem valentýnské dárky.

Sedmadvacetiletý paralympijský vítěz popírá, že by svou přítelkyni zabil úmyslně – prý si ji v noci spletl s lupičem. Pistorius Reevu střelil několikrát přes dveře koupelny. Obžaloba ale tvrdí, že šlo o úmyslnou vraždu. Atlet čelí rovněž obvinění z nelegální střelby na veřejnosti a držení munice.

Nemohl jsem jí pomoci, řekl atlet u soudu

Pistorius popisoval, jak mu přítelkyně zemřela v náručí, než dorazila záchranka. „Chtěli prostor pro svou práci, tak jsem vstal. Reeva už zemřela, zatímco jsem ji držel. Věděl jsem, že není nic, co bych pro ni mohl udělat,“ konstatoval atlet.

Dále popisoval své vlastní utrpení. „Ptal jsem se policisty, jestli bych si mohl umýt ruce. Z pachu krve se mi chtělo zvracet,“ prohlásil obžalovaný. Vyjádřil se také k prohlášení svědků, kteří tvrdili, že po třetí hodině ranní slyšeli nějaké zvuky. Podle Pistoriuse šlo o rány kriketovou pálkou, kterou se snažil rozbít dveře a dostat se do koupelny. Několik sousedů ale navíc ohlásilo, že slyšelo v noci „hlasitě plakat“ ženu.

Oscar Pistorius
Zdroj: ČTK/ZUMA/Frans Sello Waga

Romantika, ale i hádky

Obžalovaný atlet včera sám sebe popsal jako psychickou trosku, kterou pronásledují noční děsy. S Reevou prý mluvili o společné budoucnosti a dokonce chtěli koupit byt v Johannesburgu. Romantický vztah dokumentují i jejich SMS zprávy, kdy Reeva označuje Oscara za výjimečného a on odpovídá, že je do ní blázen.

Na druhou stranu líčil u soudu i vzájemné hádky a napětí, které mezi nimi panovalo. V této souvislosti předčítal e-mailovou komunikaci mezi ním a Reevou, která následovala poté, co modelka byla sama na jedné party. Z textu je evidentní, že měla z jeho chování chvílemi strach.

Bude-li Pistorius uznán vinným, hrozí mu až doživotí. V Jihoafrické republice nejsou poroty, rozhoduje jediný soudce spolu se dvěma přísedícími.