Záhadný muž s amnézií je podle všeho Čech

Oslo - Záhadný cizinec, nalezený loni v Norsku, byl identifikován českou policií jako Čech. Oznámila to norská policie. Muž ovládá několik jazyků, ale trpí ztrátou paměti. „Byli jsme dnes večer informováni prostřednictvím Interpolu, že česká policie muže identifikovala,“ řekl Oeyvind Torgersen z policie v Oslo. „Česká policie zašla za jeho rodiči (…) Známe jeho totožnost,“ dodal s tím, že více v tuto chvíli říci nemůže.

V Norsku našli muže se ztrátou paměti, umí ale česky (zdroj: ČT24)

Neznámý muž umí pět jazyků a myslí si, že může být Čech, jak se svěřil norské veřejnoprávní televizi NRK. Sám si nepamatuje prakticky nic – nezná své jméno ani bydliště. Češtinu ale prý ovládá nejlépe. Muže našli v prosinci v Oslu ve sněhové závěji. Byl zraněný a neměl u sebe žádné doklady. Norská policie zveřejnila jeho fotografii poprvé v úterý. Muž se považuje za oběť únosu. Ti, kteří mu ublížili, podle něj využili otevřených hranic a odvlekli ho právě do Norska.

Norové odebrali muži otisky prstů a jeho fotografii odeslali Interpolu. „Aspoň vím, že nemůžu být zločinec, i když jsem si skoro přál, abych byl. Pak by zjistili, kdo jsem,“ konstatoval muž. Od úterý ale získali norští policisté i z několika dalších zemí tipy, které mohly pomoci při odhalení jeho totožnosti. Tyto tipy prověřili. 

Muž označuje svou situaci za „zoufalou“. Bojí se

Nalezenec si říká John Smith. V Norsku je již čtyři měsíce, stále si ale prý na nic ze svého předchozího života nevzpomíná. „Nikoho tady neznám, jsem zoufalý, bojím se a nepřeji si nic jiného než se dostat z této situace,“ sdělil telefonicky norské televizi. Sám se domnívá, že by mohl pocházet z Česka, protože právě češtině rozumí nejlépe. „Rozumím také polsky, slovensky a rusky. Ale přemýšlím a sním v angličtině,“ dodal muž. Předpoklad „Johna Smithe“ potvrzuje i norská policie.

Podle policie ho na ulici našel 14. prosince jeden chodec. Muž byl zesláblý a špatně oblečený na to, aby s tváří zabořenou do sněhu mohl čelit zimě. „Měl jsem už modrý obličej. Kdyby mě nikdo nenašel, byl bych druhý den ráno mrtvý, a možná už mnohem dřív,“ řekl k tomu muž bez totožnosti.

Muži je mezi 20 a 30 lety, měří 187 centimetrů, má modré oči a světlé vlasy. Sám si myslí, že byl sexuálně napaden a oloupen. Měl také řezné rány na těle. Některá ze zranění prý naznačují, že muž mohl mít delší dobu svázané ruce. V kómatu pak strávil několik dní v nemocnici.

„John Smith“ o svém probuzení 

"Probudil jsem se a vedle mě byla zdravotní sestra. Nerozuměl jsem jí, proto jsem ji
požádal, aby se mnou mluvila anglicky. Nevzpomněl jsem si na nic. Bylo to legrační, když se zeptala, jak se jmenuji a já si nemohl vzpomenout." 

Mluvčí českého policejního prezidia Eva Stulíková prohlásila, že norské úřady už krátce
po nalezení muže v prosinci oslovily českou policii se žádostí o pomoc. Ve veřejně dostupné databázi osob, po nichž pátrá česká policie, se ale žádná fotografie s obrázkem muže zveřejněným v Norsku neshodovala.