Ficovu volební porážku zhodnotí mimořádný sněm Směru

Bratislava – Po neúspěchu Roberta Fica v březnových prezidentských volbách svolá jeho strana Směr-SD mimořádný sněm, který by se měl konat v květnu. Kromě zhodnocení výsledků voleb by měl stanovit i priority vládnoucí strany pro druhou polovinu volebního období. Sám předseda strany a premiér se k výsledkům přímé volby hlavy státu stále nevyjádřil, v kampani před hlasováním ale opakoval, že v případě porážky zůstane předsedou vlády.

Šéf Ficovy prezidentské kampaně Marek Maďarič dnes oznámil, že odstoupí z postu místopředsedy strany, funkci ministra kultury ale hodlá vykonávat i nadále. „Bylo to mé rozhodnutí, které je mou představou o politické kultuře,“ prohlásil před novináři. Jeho krok není překvapením, rezignaci na stranickou funkci naznačoval už po oznámení výsledků druhého kola voleb hlavy státu, které se na Slovensku konalo 29. března. 

Maďarič minulý týden tvrdil, že Ficova prohra ve volbách hlavy státu není důvodem k rekonstrukci vlády ani k vypsání předčasných parlamentních voleb. Fico před prezidentskými volbami nejčastěji prohlašoval, že i v případě porážky zůstane premiérem. Jeho případná demise by znamenala pád celé vlády. Nový kabinet by ovšem opět sestavovala Ficova strana, která v roce 2012 přesvědčivě vyhrála parlamentní volby a získala většinu ve sněmovně. Její řádné funkční období skončí v roce 2016.

Sám Fico výsledky prezidentských voleb dosud veřejně nekomentoval. Během volební noci v krátkém prohlášení pouze uznal svou porážku. Před novináře pak nepředstoupil ani po zasedání svého kabinetu minulý týden a médiím se vyhnul i po dnešním jednání vlády.

Vydáno pod