Pistorius vs. žalobce. Reevu jsem nezastrašoval, tvrdí atlet

Pretoria - Jihoafrického atleta Oscara Pistoriuse už druhý den vyslýchá žalobce. Handicapovaný sportovec před soudem popřel, že by svou přítelkyni Reevu Steenkampovou zastrašoval nebo na ni někdy křičel. Litoval, že jí nikdy neříkal „miluji tě“. Pistorius stále popírá, že by Reevu zastřelil úmyslně. Tvrdí, že si ji spletl s lupičem.

Žalobce Gerrie Nel konstatoval, že se měl Pistorius omluvit matce zavražděné modelky spíše v soukromí. Pistorius tak učinil teprve pod tlakem u soudu, a to během své pondělní obhajoby. Atlet prohlásil, že předtím neměl příležitost a nebyl schopen nalézt ta správná slova.

Matka Reevy v rozhovoru pro britský list Daily Mirror uvedla, že si omluvu vyslechla bez pohnutí. Prý věděla, že přijde. „Chová se velice dramaticky – zvrací a pláče… nevím, jestli je to skutečné,“ řekla žena.

Podle žalobců atlet zastřelil svou přítelkyni přes dveře koupelny 14. února loňského roku úmyslně. Incident se stal v jeho domě v jihoafrické Pretorii. Paralympijskému vítězi hrozí, že stráví zbytek život za mřížemi.

Během prvního dne výslechu ukázal Nel Pistoriusovi fotografii hlavy jeho mrtvé přítelkyně, což ho značně rozrušilo. Žalobce také pustil videozáznam, na němž sportovec střílí do melounu. Hlavní prokurátor pak řekl, že meloun explodoval stejným způsobem jako hlava Steenkampové.

Oscar Pistorius
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP

Trápím se, šlo o nehodu, opakuje Pistorius

Po atletovi chtěl, aby na sebe vzal plnou odpovědnost za své činy. „Beru na sebe odpovědnost… ale nebudu se dívat na fotografie. Trápím se tím, co jsem tu noc viděl a cítil…vzpomínám si, nemusím se na to dívat. Byl jsem tam,“ pronesl atlet. Zastřelení Reevy označil za „chybu“.

Pistorius dnes tvrdil, že nikdy nechtěl zmáčknout spoušť. Prý neměl čas přemýšlet. „Vystřelil jsem, protože jsem slyšel hluk a myslel si, že na mě zaútočí,“ prohlásil atlet s tím, že rozhodně šlo o nehodu.