Prezidentské volby by neměly platit, stěžuje si neúspěšný kandidát

Bratislava - Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Milan Melník se obrátil na ústavní soud s návrhem, aby březnové volby hlavy státu prohlásil za neplatné. Ve své stížnosti mimo jiné tvrdil, že někteří jeho protikandidáti včetně nově zvoleného prezidenta Andreje Kisky vedli kampaň mimo zákonem povolené období a že jejich výdaje na kampaň přesáhly povolenou částku. V prvním kole hlasování získal Melník 0,4 procenta hlasů. O prezidentský úřad se neúspěšně ucházel už v roce 2009.

Občanský kandidát Melník podal stížnost ve středu, tedy v poslední den na podání námitek proti volbě prezidenta. Upozornil, že Kiska a další kandidáti na prezidenta včetně premiéra Roberta Fica, poslance Radoslava Procházky nebo herce Milana Kňažka porušili zákon o volbě prezidenta tím, že měli po Slovensku billboardy už před zahájením oficiální kampaně. Kvůli tomu jejich výdaje na kampaň prý také překročily povolenou částku téměř 133 000 eur (3,6 milionu Kč) pro každé kolo hlasování. Oficiální kampaň před prezidentskými volbami na Slovensku podle zákona začíná 15 dnů a končí 48 hodin před hlasováním.

„Postup části kandidátů je 'nefér' ve srovnání s postupem zbylé části kandidátů, kteří se snažili dodržovat volební zákon,“ uvedl Melník. Ústavnímu soudu navrhl, aby prezidentské volby prohlásil za neplatné a nařídil jejich opakování.

Billboardy s podobiznami prezidentských kandidátů zaplavily Slovensko koncem loňského roku. Stalo se tak poté, co předseda parlamentu vyhlásil volby hlavy státu. Podobně kandidáti na úřad prezidenta postupovali i v minulosti. Tvrdili, že mimo povolené období nevedou kampaň coby prezidentští kandidáti, ale pouze propagují svou osobu. Slovenská média už dříve upozornila na nedokonalost zákona ohledně vedení kampaně.