NATO má snímky ruské armády připravené u hranic s Ukrajinou

Brusel/Moskva - Severoatlantická aliance zveřejnila satelitní snímky rusko-ukrajinského pohraničí, na nichž jsou patrné ruské jednotky posílené tanky, obrněnými transportéry, dělostřelectvem a letectvem. Podle NATO jde o armádní sbor 40 000 mužů plně připravených k boji. Ruské ministerstvo obrany ale tvrdí, že jde o staré záběry – pocházejí prý z manévrů loni v srpnu.

„Jsou to dobře vyzbrojené, plně bojeschopné jednotky rozmístěné podél silnic, které mohou být na rozkaz rychle vyslány na Ukrajinu,“ komentoval snímky na tiskové konferenci v Monsu brigádní generál Gary Deakin. Na rozkaz z Moskvy by podle něj předvoj mohl být v pohybu během dvanácti hodin. Vojska jsou podle snímků rozmístěna ve stovce měst podél hranic.

Snímky, které v Monsu dostali novináři, ukazují vojska rozmístěná ve vzdálenosti 40 až 150 kilometrů od hranic. „Disponují letectvem, speciálními silami, dělostřelectvem. Mají všechno,“ řekl Deakin. Na snímcích jsou patrné dlouhé řady tanků a obrněnců a letouny připravené ke vzlétnutí.

Satelitní snímky ruských letounů Su-27/30 a Su-24
Zdroj: ČT24/ISIFA/AFP

Podle NATO byly komerční snímky pořízeny mezi 22. březnem a 2. dubnem. Velení Aliance uvedlo, že stav ruských jednotek a výzbroje se od té doby příliš nezměnil.

Rusko ale autentickou hodnotu snímků zpochybnilo. Agentura RIA Novosti s odvoláním na armádní zdroje napsala, že snímky byly ve skutečnosti pořízeny někdy v srpnu 2013. Podle důstojníků ruského generálního štábu obrázky zachycují vojska ruského jižního vojenského okruhu, která se loni v létě podílela na manévrech při ukrajinských hranicích.

Těžká technika ruské armády u hranic s Ukrajinou
Zdroj: ČT24/ISIFA/AFP

Podle NATO jde o snímky letiště ve městě Primorsko-Achtarsk na ruském břehu Azovského moře, které leží asi sto kilometrů od ukrajinské hranice. Obrázky prý zachycují dislokaci ruské brigády v běloruském pohraničním městě Jelsk a další jednotky soustředěné například u ruských měst Kuzminki, Novočerkassk a Belgorod.

Události: NATO zveřejnilo záběry ruské armády (zdroj: ČT24)