Muž s amnézií je Michal z Havířova, pracoval pro ministerstvo vnitra

Oslo – Muž, který si provizorně říká John Smith a byl se ztrátou paměti nalezen loni v Norsku, je šestatřicetiletý Čech. Jeho identitu potvrdila analýza DNA provedená českou stranou. John Smith už předtím uvedl, že pokud testy DNA potvrdí jeho identitu, bude své české rodiče kontaktovat a pozve je do Norska. Cestu do Česka zatím neplánuje, bojí se lidí, kteří ho loni napadli. Podle mužova otce se jmenuje Michal, pochází z Havířova a pracoval pro ministerstvo vnitra. Řekl to televizi Nova. Čech prý byl v Norsku nedobrovolně - chtěl na Nový Zéland.

Podle mluvčí policejního prezidia Evy Stulíkové předali policisté veškeré informace do Norska, které případ vyšetřuje. Česká policie není v této souvislosti oprávněna na žádném právním základě poskytovat jakékoliv informace, které by nějakým způsobem narušily soukromí muže a jeho rodiny. Informace o průběhu vyšetřování je oprávněna poskytovat pouze norská policie.

Mužův otec se ale svěřil televizi Nova. Jeho syn byl prý v Norsku nedobrovolně, protože chtěl jet na Nový Zéland. Nalezený muž doma nebydlí 14 let, s rodiči byl podle Novy v pravidelném kontaktu. Donedávna žil v pražské Krči, uvedla televize. Nalezený muž podle otce dělal počítačovou forenzní analýzu a měl bezpečnostní prověrku pro stupeň tajné.

John Smith byl objeven v ulici Grenseveien v Oslu 14. prosince ve sněhové závěji. Byl bez dokladů, na těle měl četná poranění a trpí ztrátou paměti. Česká policie jej identifikovala jako Čecha, jehož poznali v ČR jeho příbuzní. Ve čtvrtek mu norští policisté ukázali fotografie jeho údajných rodičů a řekli mu jeho zřejmě pravé jméno, nic z toho mu ale nebylo povědomé. Nalezenec mluví anglicky s východoevropským přízvukem a z dalších jazyků nejlépe podle svých slov rozumí česky. Z obavy před útočníky zásadně změnil svůj vzhled a nyní se jen málo podobá člověku na fotografii zveřejněné v médiích.

Rozhovor Johna Smithe pro norskou televizi TV2 si můžete pustit ZDE.

„V případě, že se potvrdí, že mám rodiče v České republice, budu je kontaktovat a zeptám se jich, zda by sem nechtěli přijet a setkat se se mnou. Doufám, že to ve mně vyvolá nějaké vzpomínky a že zjistím něco o životě, který jsem žil dřív,“ řekl norské veřejnoprávní televizi NRK nalezenec ještě předtím, než byly známy výsledky testů DNA. „Jsem šťastný a plný očekávání. Poslední dny ale byly také vyčerpávající. Nedokážu teď příliš projevovat radost, protože jsem hrozně unavený. Ale šťastný jsem,“ dodává John Smith. „Chci žít normální život jako všichni ostatní. Chci se vrátit ke svému běžnému životu, ať už byl jakýkoli.“

Policisté nyní začnou podrobněji vyšetřovat, co se s nalezencem stalo. Předpokládá se, že se stal obětí trestného činu. On sám tvrdí, že byl okraden, zdrogován, delší dobu měl nejspíš svázané ruce a byl také patrně terčem sexuálního útoku. „Až si budeme jistí tím, kdo je, budeme se moci blíže zabývat několika tipy, které jsme dostali a které se vztahují k událostem předtím, než byl muž objeven,“ prohlásil vyšetřovatel Sturla Henriksbø. 

Zdeněk Bašný, psychiatr

„Takto prezentovaný případ jsem ještě nezažil. Je v něm řada záhad, které se – myslím – vyjasní v průběhu času. Muž udává amnézii, ale trpí ztrátou selektivní. Nejdřív se prezentoval relativně veřejně, nyní se ukazuje v kapuci a skrývá se. Je tam řada nejasností. Ztratit paměť lze intoxikací nějakými látkami, úrazem, dlouhodobým nedostatkem prokrvení mozku, ale tady všechno nějak dohromady nesedí. Nelze vyloučit, že ztráta paměti může být i účelová.“