Ministryně zdravotnictví USA neunesla debakl Obamacare

Washington - Americká ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová se rozhodla položit funkci. Kolegové ji sice označují za neúnavnou bojovnici za přístup všech Američanů ke zdravotnímu pojištění, po pěti letech jí ale došly síly. Vyčerpaly ji problémy, které od října zdravotnickou reformu provázejí - třeba opakované kolapsy webu, přes nějž se nové pojištění sjednává.

Americká ministryně zdravotnictví končí (zdroj: ČT24)

Prezident Barack Obama odstoupení 65leté Sebeliusové přijal. Na ministerském postu ji nahradí dosavadní šéfka Úřadu pro řízení a rozpočet Sylvia Mathewsová Burwellová.

Sebeliusová dohlížela na problematickou Obamovu zdravotnickou reformu, známou pod označením Obamacare, v jejímž důsledku přišlo o pojištění mnoho Američanů, a to navzdory prezidentovým slibům, že se tak nestane. Mnozí totiž po vyhlášení reformy zjistili, že budou muset platit mnohem vyšší pojistné než dosud. Miliony Američanů loni dostaly od pojišťoven nečekané oznámení o zrušení dosavadních pojistek, prezidentova popularita se pak propadla na rekordní minimum.

Sama Sebeliusová loni na podzim označila za debakl špatně fungující web, přes nějž se má nové zdravotní pojištění sjednávat. Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová ocenila 65letou Sebeliusovou jako neúnavnou bojovnici za přístup všech Američanů ke zdravotnímu pojištění. Tím se podle Pelosiové zapsala do dějin USA.

Zdravotnická reforma spuštěná loni 1. října byla Obamovým nejdůležitějším vnitropolitickým tématem už od první předvolební kampaně z roku 2008. Přes všechny problémy se do systému zdravotního pojištění dosud přihlásilo přes sedm milionů Američanů. Obama se za problémy několikrát omluvil, za reformou ale dál stojí. „Náš systém zdravotnictví se výrazně zlepšil. Díky tomuto zákonu jsme milionům lidí zajistili ekonomickou jistotu a zdravotní pojištění, které ještě před pár lety neměli, a na to musíme být hrdí,“ prohlásil. Republikáni naopak tvrdí, že zájem Američanů je moc malý. Ze 48 milionů nepojištěných lidí se jich zatím zapsal jen každý sedmý.

Vydáno pod