Hillary Clintonová se při řečnění musela vyhnout letící botě

Las Vegas - Neznámá žena mrštila botou po exministryni zahraničí a bývalé první dámě USA Hillary Clintonové, když přednášela v konferenčním sále hotelu Mandaly Bay v Las Vegas. Clintonová se botě vyhnula a s úsměvem pokračovala v přednášce dál, pracovníci bezpečnosti „atentátnici“ vzápětí zadrželi.

Hillary Clintonová málem dostala botou (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího ochranky amerických státníků (Secret Service) George Ogilvieho nebyla protestující na seznamu hostů konference a členové hotelové bezpečnostní služby i osobní strážci Hillary Clintonové si jí všimli ještě předtím, než zaútočila. „Když k ní bodyguardi a hotelová ochranka přistoupili, hodila žena botou a strážci ji okamžitě zadrželi,“ uvedl Ogilvie.

Clintonová se před letící botou skrčila a pokračovala v projevu na konferenci, která se týkala recyklace kovů. „Někdo na mě něco hodil? Má to být součástí Cirque du Soleil?“ ptala se překvapená politička. Zároveň ale o incidentu zavtipkovala. „Ach můj bože, netušila jsem, že je sběr pevného odpadu tolik kontroverzní,“ nenechala se rozhodit bývalá první dáma. „Ještě, že nehrála softball tak jako já,“ dodala. Publikum zaplněného sálu za to Clintonovou odměnilo potleskem vestoje.

Házení bot na politiky je oblíbenou formou protestu zejména v islámském světě. V roce 2008 při návštěvě Bagdádu letící obuv málem zasáhla tehdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího při společné tiskové konferenci s iráckým premiérem.

Někdejší ministryně zahraničí Hiilary Clintonová se od minulého roku po odchodu z funkce věnuje přednáškové činnosti a jezdí po různých kongresech po celé zemi. Právě během jedné z těchto přednášek v San Francisku tento týden poznamenala, že uvažuje o kandidatuře na prezidenta v roce 2016.

Hillary Clintonová na konferenci v Las Vegas
Zdroj: ČTK/AP/David Becker

Dosud se manželka bývalého prezidenta Billa Clintona na toto téma nevyjadřovala. Souboj o nominaci do Bílého domu si již vyzkoušela v roce 2008. Tehdy ale v demokratických primárkách podlehla současné hlavě země Baracku Obamovi.