Ruské tanky mohou být na obzoru, ukrajinští Češi obavy nemají

Doněck - Češi žijící na východě Ukrajiny napětí téměř neregistrují. Sto kilometrů od nich se prý hromadí ruští vojáci připravení kdykoli překročit hranici. Podle NATO jsou jich desetitisíce. Lidé v ukrajinském Doněcku si z nich ale větší starosti nedělají.

Události: Ukrajinští Češi napětí v zemi příliš nevnímají (zdroj: ČT24)

Čech Ivan Textoris podniká v Donbasu už skoro patnáct let. Má úspěšnou stavební firmu s víc než stovkou zaměstnanců. Nouzový plán pro případ ruské invaze nemá - stejně jako většina jeho kolegů. „Skoro 80 procent lidí si to vůbec nepřipouští,“ prohlásil Textoris. Donbas je rájem horníků a rusky mluvících obyvatel. Mají rádi jistoty a s vládou v Kyjevě nevycházeli vždycky dobře. Otevřená podpora připojení oblasti k Rusku je tady ale slabá.

Vedeme normální život, tvrdí Češi

Situace v Doněcku je paradoxní. Vzbouřenci tu obsadili vládní budovy. Milionové město ale dění kolem vládních budov prakticky nezajímá. „To, co se tam děje, se nás příliš netýká. Žijeme stejně jako dřív a věříme, že se to brzy vyřeší,“ podotkla obyvatelka Doněcku.

Navzdory obavám a napjaté politické situaci funguje Doněck normálně. Lidé dál ve velkém míří na fotbal. Baví je místní velkoklub Šachtar s řadou zahraničních hráčů - včetně Čecha Tomáše Hubschmanna. V Doněcku bydlí už 10 let. Větší obavy z politické nestability nemá - lidé kolem něj řeší spíš ekonomické problémy. „Lidi se bojí, že přijdou o práci,“ konstatoval český fotbalista.

Nová studená válka je tu, myslí si Hollande

Moskva znovu odmítla, že by na východ Ukrajiny chtěla vstoupit. Už včera smetla ze stolu satelitní snímky svých jednotek s tím, že jsou půl roku staré. Nejsou, tvrdí NATO. Podle Aliance mají březnové datum. „Mysleli jsme, že se studená válka nemůže vrátit, ale vidíme nové pokusy,“ uvedl francouzský prezident Francois Hollande.

Západ začíná mluvit o dalších sankcích. V jejich efekt ale nevěří český prezident Miloš Zeman. Unie a NATO by podle něj měly najít odvahu k zastrašení Moskvy. „Jsem pro účinné a velmi razantní, v mnoha případech i preventivní akce,“ řekl Zeman. Premiér Bohuslav Sobotka přitom dál prosazuje diplomatické řešení. Na dunění válečných bubnů podle něj není čas.