V Nikaragui se dvakrát zachvěla zem, země se bojí dalšího otřesu

Managua – Dvě silná zemětřesení zasáhla v posledních šestatřiceti hodinách středoamerickou Nikaraguu. Po prvních záchvěvech o síle 6,1 stupně Richterovy škály následovaly ještě intenzivnější otřesy. Nejméně jeden člověk zemřel a stovky utrpěly zranění. Podle seismologů může přijít ještě další vlna zemětřesení.

6,6 stupně Richterovy škály - zemětřesení v Nikaragui (zdroj: ČT24)

První, velmi mělké zemětřesení s epicentrem asi 22,5 kilometru severovýchodně od města Nagarote a 50 kilometrů od Managuy oblast zasáhlo včera ve 0:27 našeho času. Druhé udeřilo ve 22:29 (SELČ) s epicentrem 19 kilometrů jižně od sopky Mombacho, 60 kilometrů od hlavního města Managua. Dosáhlo intenzity 6,6 stupně.

Živel zničil desítky domů a stovky jich poškodil. V postižených regionech byly podle svědků přerušeny telefonní linky a dodávky elektřiny či pitné vody. Zasaženo bylo i samotné hlavní město. Lidé v panice vybíhali do ulic. Sesuvy půdy zablokovaly dálnici jižně od Managuy.

Úřady se bojí dalších otřesů a vydaly nejvyšší, červené varování, nařizující evakuaci. „Předpověď říká, že současná situace může pokračovat ještě během několika hodin kvůli seismické aktivitě posledních dvou týdnů. Doporučujeme se na situaci opatrně připravit,“ upozornil ředitel záchranného centra Guillermo Gonzalez. Na pacifickém pobřeží tak i dnes platí nejvyšší stupeň varování, během nějž je v pohotovosti armáda a nouzové noclehárny se chystají na příliv dalších evakuovaných.

Nikaragua leží na rozhraní dvou tektonických desek a zemětřesení jsou tu častým jevem; otřesy půdy přišly jen týden po silném zemětřesení v severním Chile, jež se rovněž nachází na střetu dvou litosférických desek. Při něm zemřelo šest lidí (více zde).

Vydáno pod