Erdogan znovu proti Twitteru. Nyní ho viní z daňových úniků

Ankara - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan znovu vykročil proti sociální síti Twitter. Před měsícem ho dočasně zablokoval, dnes na jeho adresu vznesl obvinění z daňových úniků. Podle Erdogana se jimi začnou zabývat i turecké úřady.

„Twitter, YouTube a Facebook jsou mezinárodní společnosti založené k tomu, aby vytvářely zisk. Twitter podvádí na daních. Budeme se tím zabývat,“ prohlásil Erdogan. „Tyto společnosti, jako všechny mezinárodní společnosti, by měly respektovat ústavu, zákony a daňová opatření mé země.“

Sociální sítě, jejichž prostřednictvím jeho odpůrci organizují protivládní demonstrace, jsou přitom Erdoganovi dlouhodobě trnem v oku. Twitter nedávno označil za původce násilností v ulicích velkých tureckých měst, k nimž došlo během opakovaných protivládních protestů.

Erdogan: Soud se povolením Twitteru vmísil do politiky

Kvůli údajnému porušování soukromí pak nechal Erdogan 20. března, týden před tureckými místními volbami, tuto síť zablokovat. Tři dny před volbami pak cenzura zasáhla i YouTube a televizní stanici Kanaltürk, která je známá svou kritikou premiéra. Zablokování Twitteru nařídil začátkem dubna odvolat ústavní soud a turecký telekomunikační úřad poté Twitter odblokoval. Cenzuru kritizovala Evropská unie i Spojené státy.

„Rozsudkem (soudu o Twitteru) jsme se řídili, ale já… ho nerespektuji,“ uvedl dnes Erdogan. Zároveň ale prohlásil, že soudci chrání společnosti orientované na zisk místo toho, aby vystupovali na ochranu vlastní země, což prý připomíná vměšování do politiky.