Zvracení a slzy. Žalobce obvinil Pistoriuse, že hraje na emoce

Pretoria - Handicapovaný atlet Oscar Pistorius, obžalovaný z vraždy své přítelkyně, se snaží pomocí svých emocionálních scén vyhnout zodpovědnosti. Myslí si to jihoafrický žalobce Gerrie Nel, který sportovce několik dní vyslýchal. Pistorius se u soudu v Pretorii opět několikrát zhroutil, přičemž brečel a zvracel. Pistorius dál tvrdí, že Reevu Steenkampovou nezastřelil úmyslně, nýbrž si ji spletl s lupičem. Podle Nela ale Pistoriusovi jeho emoce nepomohou.

Pistorius si protiřečí, opět tekly slzy (zdroj: ČT24)

Oscar Pistorius přijel v pondělí k soudu viditelně unavený. Před budovou ho čekala skupina fanoušků. „Podporujeme ho jako člověka. Chceme mu dát najevo, že v tom celém není sám. Jsou tu lidé, kteří věří, že je nevinný, že to byla nehoda. Chceme také vyjádřit své sympatie rodině Steenkampových,“ prohlásila obyvatelka Pretorie Ronel du Toitová.

Atlet má za sebou několik dní, které strávil tváří v tvář jednomu z nejobávanějších jihoafrických žalobců a bez možnosti poradit se se svými obhájci. Pistorius odpovídal na nepříjemné detailní otázky. Žalobce Nel chce soudu dokázat, že si Pistorius vymýšlí a že prezentuje jen svou verzi, a ne skutečnost, jak se stala. „Křičel jsem: Vypadněte sakra z mého domu! Vypadněte pryč!,“ vypověděl Pistorius, když vyprávěl, co se dělo loni o valentýnské noci v jeho domě.

Také minulý týden při své výpovědi Pistorius při popisování tragické noci několikrát plakal. Soudkyně musela jednání přerušit.

Atlet si podle žalobce protiřečí

Ve svých odpovědích se sportovec občas ztrácí. „Ta odpověď ale nedává smysl. To není vaše verze. Proč jste to řekl?“ ptal se atleta Nel. „To je moje verze, ctihodnosti, že si nepamatuji, že by deka byla na podlaze,“ podotkl obžalovaný. „To není vaše verze. Vaše verze je: Pamatuji si, že deka byla na posteli,“ reagoval žalobce.

Advokát Miroslav Krutina

„V křížovém výslechu nevidím nic nestandardního. Jde se do detailů a zjišťuje se, zda je možné, že si dotyčný svou historku vymyslel – hledají se vnitřní rozpory této výpovědi. Pokud jsem zachytil v té věci něco nestandardního, tak je to absence obhajoby. Další věc jsou výrazné emoce. V našem procesu by takové důkazy velmi těžko obstály v takto závažné věci.“

Podle obžaloby se milenci loni v noci na svatého Valentýna pohádali. Pistorius, který u sebe běžně nosil zbraň, pak svoji přítelkyni přes dveře koupelny zastřelil. Obžaloba tvrdí, že se hádali i dřív. Sprinter úmyslné zabití vyvrací – z koupelny podle svých slov slyšel zvuk, který připomínal zloděje. A střílel proto, že chtěl sebe a svou přítelkyni ochránit.