Pazderka: Moskvě chaos vyhovuje, nepotřebuje zasahovat

Doněck - Hrozí ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou? Podle zpravodaje ČT Josefa Pazderky je ruská invaze na východ Ukrajiny (zatím) mýtus. Moskvě totiž stačí držet vojáky u hranic a vytvářet tak obrovské napětí. Čím dál častěji jsou slyšet hlasy, že Rusové vůbec nepotřebují vojensky zasáhnout - současná situace jim náramně vyhovuje, mají tam pár agentů, jejichž existenci nepřiznávají, destabilizují situaci a rozkládají zemi zevnitř. Kyjevská vláda je z toho šílená a ruský prezident podle svého mluvčího sleduje situaci v oblasti s velkým znepokojením.

„Samozřejmě chtějí Rusové východ ovládnout, ale v první fázi jim jde o to, aby ukrajinská vláda musela sáhnout k výjimečnému stavu nebo aby došlo k nějakému krveprolití, které zneplatní nebo znemožní konání prezidentských voleb,“ domnívá se Josef Pazderka. Pokud tak Moskvě „projekt separatisté“ vydrží, může tím silně znevěrohodnit prezidentské volby a to je podle Pazderky pro Rusy absolutní priorita. Vydrží čekat celé týdny, než se něco stane, a až poté budou poukazovat na to, že „jsou tady nezávislé republiky, které nikdo nechce vidět ani slyšet, že je výjimečný stav a jak chcete v takové atmosféře svobodně hlasovat,“ předpovídá další vývoj zpravodaj ČT. 

Dnes je již potvrzeno, že kromě pár desítek separatistů promísených pouliční spodinou se na ozbrojených akcích podílejí i ruští agenti. „Najednou se objevili lidé, kteří mají nejmodernější zbraně, mají kamufláž, mají ruské vojenské boty, které patří k vybavení ruských standardních jednotek,“ vysvětluje Pazderka a dodává, že též používají výrazy, které naznačují, že jde o Rusy přímo z Ruska. Třetí věc je chování: „Se separatisty se po nějakém jednání bylo možné setkat, ale tihle lidé okamžitě zmizí, zabarikádují se za místní lidi a nikdo se k nim pořádně nedostane,“ přidává své postřehy. Při dnešním dobytí Horlivky se dokonce podařilo nahrát ruského důstojníka vydávajícího příkazy tamní policii, která přešla na stranu separatistů.

Nicméně bojůvky, které na východě Ukrajiny zaznamenáváme, jsou skutečně malé a nemají na své straně velkou část obyvatelstva. „To obyvatelstvo je uzavřené do sebe, nevyjadřuje se a separatisté jsou vidět, slyšet a jsou čím dál agresivnější,“ dodává v rozhovoru pro portál ČT24 Pazderka.  

Lidé si tu žijí vlastním životem, předstírají, že se jich to netýká

„Donbas není proruský, je hlavně unavený a realistický, žije ze dne na den,“ tvrdí Pazderka. Lidé si tady žijí vlastním životem a předstírají, že se jich to netýká, nicméně je nepochybné, že situaci sledují. Region tradičně funguje na principu: koho chleba jíš, toho píseň zpívej. „A hlavně lidi tady nemají žádný politický názor, jsou velice izolovaní, zvyklí na úplné minimum. A je jim vcelku jedno,“ dodává zpravodaj ČT. 

Region je dlouhodobě zvyklý na to, že kdo ho ovládá, ovládá i média. Proto podle Pazderky nejsou místní média příliš silná. Nicméně někteří novináři pracují mimo hlavní regionální média a spolupracují s Kyjevem, a ti jsou tak pod čím dál větším tlakem. „Šéfredaktorovi internetového serveru Novosti Donbasa před dvěma dny v noci zapálili auto, včera večer místní pobočku serveru evakuovali, protože se báli, že si pro ně dojdou separatisté,“ dodává. Dva novináři jsou také nejspíš mezi oběťmi včerejších střetů ve Slavjansku. Podle svědků z místa je podle Josefa Pazderky potvrzeno, že nějaké novináře tam zastřelili, ale v tuto chvíli nelze zjistit, o koho jde: „Jsou potvrzení čtyři mrtví, z toho dva v autě, kde byli nalezeny novinářské průkazy,“ tvrdí zpravodaj ČT.

Na východě Ukrajiny dnes ráno vypršelo ultimátum pro ukončení ozbrojeného obléhání státních úřadů. Separatisté ale odmítli Kyjevu vyhovět. I nadále drží ve svých rukou místní úřady, navíc dnes rozšířili výčet obsazených úřadů také ve městě Horlivka v Doněcké oblasti. Náměstek ministra zahraničí posléze oznámil, že Ukrajina by mohla zcela uzavřít společné hranice s Ruskem.