Jedna z nejstarších kolébek křesťanů se stává jejich hrobem

Damašek - Už počtvrté uprostřed války se křesťané v Sýrii chystají na nadcházející Velikonoce. Před boji, které v posledních měsících zmítají jejich oblastí na severozápadě země, jich už ze skoro dvoumilionové komunity uteklo za hranice přes 600 tisíc, řada jich padla za oběť bojům. Vypálené kostely staré přes 1500 let mluví samy za sebe: Ze Sýrie, jedné z nejstarších kolébek křesťanů, se stává jejich hrob. Na tragickou situaci syrských křesťanů chce během své květnové cesty na Blízký východ upozornit i papež František.

Z jedné z nejstarších kolébek křesťanů se stává jejich hrob (zdroj: ČT24)

Ve městě Ar-Rakka donutili zahraniční islamisté místní křesťany podvolit se středověkým pravidlům, což zahrnuje zákaz křížů na veřejnosti, zákaz zvonů na kostelech a povinnou daň za ochranu. Křesťanskou komunitou otřásla i nedávná vražda známého 75letého nizozemského kněze Franse van der Lugta v Homsu.

Tváří v tvář džihádistům hledají křesťané ochranu u vlády a desítky mladých křesťanů v horském regionu zformovaly vlastní milici. Zbraně mají podle řady zpráv od armády. Při přímém střetu s islamistickými veterány z Iráku a Afghánistánu by ale měli jen minimální šanci.

Křesťanům na celém světě začal Svatý týden, nejdůležitější svátek v roce. Hlavní část oslav spojených s Velikonocemi začíná na Zelený čtvrtek, kdy se připomene Ježíšova poslední večeře. Velký pátek je připomínkou Kristovy smrti, v sobotu se pak koná velikonoční vigilie a v neděli oslava Kristova zmrtvýchvstání. Velikonoční pondělí je potom ve znamení radosti křesťanů z vykoupení.

Kde Pilát Pontský odsoudil Ježíše? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod