Asijský smog škodí víc, než se myslelo. Zesiluje bouře v Pacifiku

Peking - Znečištěné ovzduší v Číně a dalších asijských zemích má dalekosáhlé dopady na počasí po celé severní polokouli, uvádí nová studie. Vědci zjistili, že asijský smog zesiluje bouře nad Tichým oceánem. Nejvýrazněji se to projevuje v zimě. Studie vyšla v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Některé oblasti v Asii se potýkají s vůbec nejhorším znečištěním ovzduší na Zemi. V čínské metropoli Pekingu dosahují hodnoty škodlivin v ovzduší často hodnot ohrožujících zdraví. Nad limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací se dostávají emise také v indickém Dillí.

Smog má negativní dopad jak na zdejší obyvatele, tak i na vzdálenější oblasti. „Jde o docela dramatický vliv. Vlivem toho znečištění se vytvářejí mohutnější a hustší mraky a s tím se pojí také více srážek,“ sdělil stanici BBC jeden z autorů studie Yuan Wang z Kalifornského technologického institutu.

Američtí a čínští vědci se snaží souvislost přesněji stanovit pomocí počítačových modelů. Zjistili, že prachové částice se dostávají prouděním vzduchu nad severní Pacifik a tam se promíchají se vzdušnými vodními kapkami. Vytváří se pak hustší mračna, z nichž se nad oceánem vytvářejí intenzivnější bouře. „Znečištění pocházející z Asie ovlivňuje vývoj počasí v ostatních částech světa v zimním období, zejména v oblastech, které leží v cestě vzdušného proudění, tedy v Severní Americe,“ konstatoval Yuan Wang.

Lidem v Pekingu se zkracuje život

Podle organizací sledujících kvalitu ovzduší v nejvíc znečištěné metropoli světa obyvatele dusí smog 290 dní v roce. Analýzy dat kvality vzduchu ukazují, že ovzduší v Pekingu je šestkrát až sedmkrát znečištěnější než nejšpinavější města Evropské unie. Lékaři dodávají, že trvalý pobyt v tomto prostředí zkracuje lidský život v průměru o pět let.

Podle ekologů jsou hlavní viníci jasní: uhelné elektrárny, které vypouštějí do ovzduší další dávky oxidu siřičitého, jedovatého a páchnoucího plynu. Ekonomické škody spojené se znečištěním ovzduší jdou jen v čínské metropoli do stovek milionů dolarů.

Pekingské tažení proti znečištění ovzduší „nepřežily“ třeba grily pro barbecue. Podle čínských úřadů pomůže boj proti novému nepříteli omezit koncentraci těch nejmenších částic, které pronikají lidem hluboko do plic. V tříměsíční kampani byly stovky grilů na barbecue zabaveny a zničeny, aby nebylo možné je znovu použít.