Pistorius: Pohled na tělo Reevy mi zlomil srdce

Pretoria - Jihoafrický paralympijský atlet Oscar Pistorius u soudu řekl, že měl „zlomené srdce“, když spatřil tělo své mrtvé přítelkyně Reevy Steenkampové. „Křičel jsem na ni. Zkontroloval jsem, jestli dýchá, jestli má puls,“ popsal chvíle po střelbě. Křížový výslech je u konce. Obžaloba tvrdí, že Pistorius zabil Reevu úmyslně. Hrozí mu 25 let vězení. Sportovec tvrdí, že si přítelkyni spletl se zlodějem a chtěl ji chránit.

Pistorius zastřelil Steenkampovou loni o valentýnské noci přes dveře toalety. U soudu se dnes ukazovala fotografie zakrvácené místnosti. Atlet si podle svých slov myslel, že zastřelil vetřelce. Pak se snažil probít do místnosti – celou dobu prý v panice křičel.

Přestal až ve chvíli, kdy otevřel dveře a uviděl tělo. „Měl jsem zlomené srdce, přemohl mě smutek,“ vypověděl Pistorius. Žalobce si ale stojí na tom, že sportovec zabil Reevu vědomě. „Vypálil jste čtyři rány do dveří s vědomím, že stála za dveřmi. Zamkla se v koupelně a vy jste se vyzbrojil za jediným účelem – střelit ji a zabít,“ konstatoval Gerrie Nel. „To není pravda,“ reagoval atlet.

Sportovec již dříve prohlásil, že s přítelkyní strávili klidný večer. Pak ho probudil hluk v koupelně. Myslel si prý, že to je lupič. Někteří sousedi přitom slyšeli v noci křičet ženu, obhajoba ale jejich svědectví popírá.

Soud musel být několikrát přerušen, protože se Pistorius zhroutil – běžně brečí a zvrací. Podle Nela má atlet emocionální záchvaty proto, že je frustrovaný z toho, že je jeho verze událostí nepravděpodobná a on to dobře ví.