Darovaná láhev vína zničila dalšího politika - tentokrát v Austráílii

Sydney – Kvůli korupčnímu skandálu rezignoval premiér australského svazového státu Nový Jižní Wales Barry O'Farrell. Šlo o dar v podobě láhve australského prvotřídního vína Penfolds Grange z roku 1959, jejíž cena činí v přepočtu 56 000 korun.

Vyšetřovatelé zveřejnili O'Farrellovo ručně napsané poděkování za láhev kvalitního vína, přičemž on sám den předtím dar popřel. „Stále si nemohu vzpomenout na to, že jsem dostal láhev Grange z roku 1959, nemohu vysvětlit, co se s ní stalo. Přiznávám však, že jsem podepsal to poděkování, a protože jsem člověk, který věří v odpovědnost, vyvozuji z toho důsledky,“ sdělil dnes O'Farrell novinářům.

Dárcem vína je podnikatel a právník Nick Di Girolamo spojovaný s bývalým labouristickým poslancem Eddiem Obeidem vyšetřovaným kvůli korupci.

O'Farrell patří k vládní Liberální straně Austrálie a je také jedním z činitelů obviněných z korupce. Skandály poškozují premiéra Tonyho Abbotta, který se ujal vlády loni se slibem, že skoncuje s nepořádky připisovanými labouristům. Abbott prohlásil, že rezignace jeho spolustraníka je důkazem poctivosti, nikoliv korupce. O víně prý podal nesprávnou informaci nechtěně a to, jak rychle z toho vyvodil důsledek, je dle Abbotta „čestný čin, jaký se v australské politice vidí zřídka“.