Bití, škrcení, popáleniny. Rada bezpečnosti zhlédla snímky mučení v Sýrii

New York – Rada bezpečnosti OSN na výzvu Francie zkoumala fotografie, které dokumentují údajné mučení v Sýrii. Pokud by se potvrdilo, syrské vedení by mohlo být posláno před Mezinárodní trestní soud za zločiny proti lidskosti. Snímky, které pokrývají období od března 2011 do loňského srpna, ukazují těla nesoucí známky hladovění, popálenin či škrcení. Vyfotit je měl bývalý policejní fotograf, který pracoval pro vládu a později ze země i s fotografiemi uprchl.

Mnoho těl na fotografiích nese známky hladovění a zranění včetně popálenin, pohmožděnin, vyškrábaných očí a stop po škrcení a elektrošocích. Až na jednu z 11 tisíc fotografovaných osob byli všichni mrtví muži, většina z nich ve věku mezi 20 a 40 lety. „Tyto kruté snímky svědčící o hladovění, škrcení a bití dokazují, že Asadův režim zabíjí systematicky a průmyslovým způsobem. Nikdo, kdo ty záběry spatří, už nebude stejný člověk,“ zdůraznila americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová.  

Asi 55 tisíc digitálních snímků vyfotil bývalý policejní fotograf, který používá krycí jméno Caesar. Pro vládu pracoval 13 let. Poprvé se některé fotografie dostaly na veřejnost v lednu, když byla Radě bezpečnosti předložena zpráva o situaci v Sýrii, již si vyžádal Katar jako spojenec syrské opozice.

Fotografie ale nejsou zdaleka prvním předloženým důkazem o údajném mučení v Sýrii. V únoru vydala OSN zprávu, že syrské vládní síly zadržují děti za účelem boje s opozicí. Zpráva hovoří o bití kovovými kabely a holemi nebo o bičování a také o používání elektrických šoků, vytrhávání nehtů a sexuálním násilí. Zvěrstva mají podle OSN převážně na svědomí vládní ozbrojené síly, které děti nehledě na věk berou do zajetí či které využívají nezletilých jako lidských štítů (více čtěte zde). OSN odhaduje, že si válka v Sýrii v období od března 2011 vyžádala 150 tisíc mrtvých.