Ukázal, jak volit prezidenta víckrát. Obviněn nakonec nebude

Bratislava – Slovenská prokuratura zrušila obvinění Martina Daňa, který se pokoušel během prezidentských voleb dokázat, že je možné hlasovat dvakrát. Snažil se tak upozornit na chybu v zákoně, což uznali i prokurátoři. Policie ho původně vinila z maření voleb a poškozování cizích práv, za což mu hrozilo až pětileté vězení.

Muž na internet zveřejnil video, v němž demonstrativně ukazuje, jak volič s trvalým pobytem v zemi může v jednom kole voleb hlavy státu hlasovat hned třikrát. Stačilo, aby navštívil různé volební místnosti a na prokázaní totožnosti předložil občanský průkaz a dva cestovní pasy. Slovenské úřady přitom kontrolou zjistily, že v prvním kole prezidentských voleb 15. března hlasovali dvakrát dohromady čtyři občané.  

Cílem Daňa nebylo maření voleb, uznala prokuratura

„Jak vyplývá z internetového videozáznamu, který zhotovil obviněný, cílem a motivem (jeho) jednání bylo zaměřit pozornost na takzvanou mezeru v zákoně, která jeho postup umožňuje. Současně možno z daného záznamu vyvodit závěr, že motivem ani cílem jednání (aktivisty) nebylo maření samotných voleb nebo výkonu voličských práv jiných osob,“ napsal prokurátor v usnesení o zastavení stíhání Daňa. 

Video, které Daňo zveřejnil na serveru Youtube:

Daňova snaha nevyšla naprázdno. Ministerstvo vnitra pak před druhým kolem prezidentských voleb podmínky ověřování totožnosti voličů zpřísnilo. Policie sice tvrdila, že Daňo dvojím hlasováním zasáhl do ústavního principu rovnosti volebního práva, dnes ale slovenská prokuratura postup policie v případu označila za nezákonný. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat.