Ukrajinští židé houfně prchají do Izraele

Tel Aviv – Dramatická situace na Ukrajině je znát i na Blízkém východě. Tempo přistěhovalectví ukrajinských Židů do Izraele od začátku roku dramaticky narostlo. Většina jich přijíždí z Krymu nebo neklidných oblastí na jihovýchodě Ukrajiny.

Ukrajinští Židé houfně prchají do Izraele (zdroj: ČT24)

Jak ukazují čísla z telavivského letiště Davida Ben Guriona, hodně ukrajinských Židů neuvěřilo slovům Kremlu, že ruští vojáci je mají na Krymu chránit proti neonacistům a antisemitům. Jen za první čtvrtletí narostl počet těch, kteří se rozhodli vyměnit ukrajinský pas za izraelský, oproti loňsku o 70 procent. Celkem jde o 375 nových občanů.

Skupinu Ukrajinců zraněných při únorové střelbě policejních odstřelovačů v Kyjevě evakuovala do izraelských nemocnic Židovská agentura. Ta už zároveň poslala náboženským obcím na Ukrajině mimořádné fondy – hlavně na bezpečnost.

Velkou pozornost tu vzbudila smrt Oleksandra Ščerbanjuka, ukrajinsko-židovského veterána války v Afghánistánu zabitého na Majdanu, nebo veterána izraelské armády známého jen pod jménem Delta. V Kyjevě organizoval domobranu.

Ukrajinští Židé v současné době v Izraeli tvoří velkou část ruskojazyčné společnosti – žije jich tu přes 340 tisíc. Patří mezi ně třeba někdejší premiérka Golda Meirová, národní básník Chaim Nachman Bialik, ale i Semjon Mohilevič, dnes nejspíš nejmocnější gangster světa.

Na východě Ukrajiny probíhá „protiteroristická operace“

Proruští ozbrojenci obsadili v uplynulých dnech vládní úřady a policejní stanice v nejméně osmi východoukrajinských městech a obrátili se na Moskvu s žádostí o pomoc. Ukrajinský kabinet v úterý oznámil vyhlášení vojenské operace, která má separatisty zastavit.

Izrael očekává, že s rapidně se zhoršující situací se pro vystěhování brzy rozhodnou další Židé z celkem 200tisícové ukrajinské diaspory.