Zahradil: Byli bychom rádi za tři až pět mandátů

Praha – Lídr kandidátky ODS do Evropského parlamentu (EP) Jan Zahradil doufá, že jeho strana získá ve volbách tři až pět mandátů. Podle něj žádná z ostatních parlamentních stran toto číslo nepřekročí. Občanští demokraté obhajují devět křesel, nejvíce ze všech českých zástupců. „Naše preference nejsou závratně vysoké, těch devět křesel, které máme, určitě nezískáme. Byli bychom rádi, kdybychom se zařadili do balíku těch politických stran, které získají mezi třemi až pěti mandáty,“ doufá Zahradil. Volby se konají 23. a 24. května; ČT24 proto ode dneška v odpoledním vysílání představuje jednotlivé kandidáty.

Zahradil: Byli bychom rádi za tři až pět mandátů (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

ODS jde do eurovoleb s heslem Otáčíme EU správným směrem. Mezi priority řadí zachování koruny, zrušení nadbytečných evropských úřadů či reformu společné zemědělské politiky. Zahradil si uvědomuje, že prosazení alespoň části programu není – vzhledem k velikosti Česka – jednoduché. Za úspěch ale považuje, že ODS založila vlastní politickou platformu. „To se dosud žádné jiné straně nepodařilo. Ostatní české strany se jen připojují k tomu, co už existuje, a pak tam už jen poslušně plní příkazy, které dostávají z nadnárodních politických centrál,“ podotkl. Občanští demokraté by také rádi, kdyby Česko získalo výjimku ze zavedení eura. „Chceme, aby se z přijetí eura nestala povinnost, ale možnost,“ uvedl Zahradil. 

Ve vysílání ČT24 také vysvětlil odmítavý postoj ODS k imigračním kvótám. Rozhodování například o žádostech o azyl by mělo podle Zahradila zůstat v rukou českých orgánů. „Nestavíme se proti přistěhovalectví a nechceme vyvolávat xenofobní nálady. Ale každá země má právo přijmout na své území jen toho, koho sama chce, a nikdo z Bruselu nemá právo to nařizovat,“ domnívá se Zahradil. 

Vydáno pod