Aktivita al-Káidy narůstá. Video ukazuje její setkání v Jemenu

Saná – Nové video al-Káidy, které koluje na internetu, znepokojuje americké experty. Nahrávka zachycuje velkou schůzi teroristů a lídrů této organizace v Jemenu. Vyhrožují na ní Spojeným státům. Západní tajné služby o setkání podle všeho vůbec nevěděly.

Čtvrthodinový film kolující internetem je podle amerických expertů až nečekaně autentický.  Zachycuje poměrně nedávné největší shromáždění al-Káidy za poslední roky. „To je naprosto mimořádné video. Vůdce al-Káidy na Arabském poloostrově Násir Vahajší, který je dvojkou al-Káidy celosvětově, mluví k víc než stovce bojovníků, kdesi v Jemenu, a velmi tím riskuje,“ upozornil analytik CNN pro terorismus Paul Cruickshank. Korunní princ al-Káidy Násir Vahajší na videu nejevil nejmenší obavy o svou bezpečnost. „Musíme eliminovat kříž. Nositelem kříže je Amerika,“ prohlašuje.

Obličeje některých teroristů jsou záměrně rozmazané

Analytikové teď videonahrávku, na níž jsou některé tváře teroristů záměrně rozmazané, detailně zkoumají. „Hlavní problém s touhle skupinou je, že jejím členem je pyrotechnik, který dokáže nepozorovaně dostat bomby do letadel,“ uvedl analytik CNN pro národní bezpečnost Peter Bergen. Vražedným konstruktérem je Ibráhím Asírí, který o Vánocích v roce 2009 letem do Detroitu převážel bombu ve spodním prádle. Nedokázal ji ale odpálit a předloni byl odsouzen na doživotí.

Jemen je v hledáčku amerických bezpečnostních služeb coby největší současná líheň teroristů. O to pozoruhodnější je, že se na nebi neobjevil jediný dron. CIA a Pentagon s jejich pomocí vloni zabily stovku radikálů. Práci jim ale výrazně stěžují samotní terorističtí vůdci, kteří upustili od elektronické komunikace a posílají vzkazy přes poslíčky. Co a jak teroristé chystají, se tak zjišťuje čím dál obtížněji.

Nová nahrávka zachycuje velkou schůzku lídrů al-Káidy v Jemenu (zdroj: ČT24)