Ukrajina nepustí do země Rusy od 16 do 60 let ani Ukrajince z Krymu

Moskva – Ukrajinské úřady oznámily ruské letecké společnosti Aeroflot restrikce týkající se vstupu Rusů na ukrajinské území. Podle nich Kyjev mimo jiné nepustí do země ruské muže ve věku od 16 do 60 let. Zavedení nových pravidel aerolinky oznámily na internetových stránkách. Opatření platí ode dneška a jeho součástí budou přísnější kontroly na všech hranicích, nikoliv pouze na letištích. Moskva žádá po Kyjevu vysvětlení a hrozí odvetnými opatřeními.

„Aeroflot informuje své pasažéry o přísných omezeních, která zavedly ukrajinské orgány při vstupu do země,“ uvedla ruská letecká společnost. Upřesnila, že hranici nebudou moci překročit všichni občané Ruské federace mužského pohlaví ve věku od 16 do 60 let. Přicestovat budou moci jen v určitých případech: pokud mají na Ukrajině příbuzné, cestují se svými rodinami nebo jedou na Ukrajinu na pozvání určité firmy či konkrétní osoby. O výjimkách budou rozhodovat celní orgány po předložení příslušných dokladů.

Druhou kategorií cestujících, kterých se zákaz týká, jsou muži s ukrajinským státním občanstvím ve věku 16 až 60 let, kteří „jsou registrovaní na území autonomní republiky Krym a ve městě Sevastopol“. Opět budou platit určité výjimky, například když budou cestovat na pohřeb blízké osoby, budou mít k dispozici dokumenty o vážném onemocnění příbuzného či budou jinak prověřeni pohraniční stráží. Zákaz se týká i Ukrajinek z Krymu či Sevastopolu ve věku 20 až 35 let; výjimky jsou opět možné jen v případě, že projdou důkladnou bezpečnostní kontrolou spojenou s ověřením jejich totožnosti. Omezení se netýkají pilotů ani palubního personálu.

„Omezení se týká ruských občanů, protože máme k dispozici informace o možných provokacích na hranicích a dokonce i o teroristických útocích,“ uvedl mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Oleh Slobodjan s tím, že speciální pozornost bude věnována mužům v produktivním věku.

Moskva žádá vysvětlení

Ruské ministerstvo zahraničí žádá od Ukrajinců vysvětlení a pohrozilo, že je připraveno zavést stejné restrikce vůči ukrajinským občanům. „Jakmile získáme od Kyjeva relevantní informace, zvážíme možnou odpověď,“ uvedla ruská diplomacie v prohlášení. Ruské aerolinky se prý o omezeních dozvěděly na dnešní schůzce s představiteli letiště v jihoukrajinské Oděse. Stejné informace jim pak byly sděleny i na dalších letištích v Kyjevě, Doněcku, Dněpropetrovsku i v Charkovu.

Aeroflot informuje o ukrajinských restrikcích
Zdroj: ČT24