Suchardová: Potřebujeme silnější Evropu s jednotným hlasem

Praha – Zelení vysílají do evropských voleb právničku Michaelu Suchardovou, která v Evropské komisi pracovala jako koordinátorka vnitřního trhu. Právě vnitřním trhem a ochranou spotřebitele se chce zabývat i v případě volebního vítězství. „Vím, co tam lidi trápí, co nefunguje i jak to prakticky změnit,“ podotkla. Členské státy by podle ní měly více spolupracovat i na poli energetiky zejména s ohledem na současnou situaci na Ukrajině. „Potřebujeme silnější Evropu, která bude jednat jednotným hlasem,“ zdůraznila.

Suchardová: Potřebujeme silnější Evropu s jednotným hlasem (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Zelení vyšli do boje o evropská křesla s důrazem na ekonomické oživení a prosperitu Evropy a zajištění rovných šancí. Pro všechny Evropany požadují smysluplnou práci a případně možnost rekvalifikace, pokud ve svém oboru nenajdou uplatnění. „Nezaměstnanost a s tím spojená prosperita je třeba nastartovat. Ovšem zatímco záchrana bank stála zhruba 700 miliard eur, na pomoc nezaměstnaným mladým absolventům se našlo pouhých šest miliard,“ připomněla Suchardová. Za vhodné nástroje Zelení pokládají také snížení daňového zatížení práce a postupné sjednocování sociálních standardů v EU.

Kromě toho kladou důraz i na svá tradiční témata, jako je kvalitní život ve zdravém prostředí. „Budeme prosazovat důkladnější prověřování zdravotní nezávadnosti chemických látek používaných například ve spotřebním zboží,“ uvádějí na svých webových stránkách. Těžištěm zemědělských dotací by měla být více než dosud péče o krajinu. Zároveň s rozvojem zemědělské produkce se musí podle Zelených snižovat znečištění, které ohrožuje zdraví lidí.