Půlstoletí americké legendy: Ford Mustang slaví kulatiny

New York – Před 50 lety se zrodila legenda, která beze zbytku ztělesňuje pojem „americké auto“: 17. dubna 1964 se v New Yorku představil veřejnosti Ford Mustang se třemi stovkami splašených koní pod kapotou. Jen v USA se za padesát let prodalo téměř čtyři a půl milionu těchto krasavců a Ford k padesátiletému výročí svého nejslavnějšího vozu vyrobil bezmála dva tisíce kusů ve speciální edici.

Legendární Ford Mustang slaví padesátku (zdroj: ČT24)

Výroba vozu začala 9. března 1964 v michiganském Dearbornu. Název byl vybrán podle stíhačky North American P-51 Mustang a šlo o nejúspěšnější ford od Modelu A. Za dva roky se prodalo půl milionu vozů s dlouhou přední kapotou a krátkou zádí. Zrodila se tak nová třída vozidel, takzvané pony cars. Mustangem se inspiroval například Chevrolet Camaro nebo AMC Javelin.

V letech 1967–1969 sjížděla z Fordových výrobních pásů vrcholná verze Shelby Mustang GT 500. Loni v prosinci představila automobilka už šestou generaci mustangů - první, která se bude prodávat po celém světě; design té páté se vyráběl v letech 2005 až do letoška a vracel se ke stylu 60. let.

Ford Mustang beze zbytku ztělesňuje pojem „americké auto“: Je přitažlivý a spolehlivý. „V tomhle autě prostě vždycky vypadáte skvěle. Pokaždé, když někde zastavíte, vidíte lidi, jak se usmívají. Řídit ho je potěšení, je to radost, je to úžasné,“ říká jeden z mnoha mustangových nadšenců Chris Johnson, který o toho svého s láskou pečuje už od roku 1978. „Když jsem byl malý a začali je prodávat, byla to velká událost. Všichni o mustanzích mluvili,“ dodává další příznivec této značky Jorge Alesso.

V této ikoně amerického automobilového průmyslu se proháněly i další celebrity - Bill Clinton, Jim Morrison nebo Eminem. Plechový svalovec si zahrál i v leckterém hollywoodském trháku, ať už to je Rychle a zběsile, bondovka Goldfinger, 60 sekundMuž a žena, česká komedie Jáchyme, hoď ho do stroje a především slavná automobilová honička v Bullittově případu se Stevem McQueenem.

První reklama na Ford Mustang:

Automobilová honička ve filmu Bullittův případ: