Máme zamořenou pětinu půdy, přiznala komunistická Čína

Peking - Téměř pětina zemědělské půdy v Číně je zamořená jedovatými kovy. Statistiku přinesla zpráva tamní vlády. Půdu nejvíc kontaminovaly těžké kovy kadmium, nikl a arzén. Zpráva poukazuje i na zdravotní rizika. Peking původně označil studii kvůli její citlivosti za státní tajemství.

Předseda Arniky: Zamořená půda nejvíc trápí chudé čínské venkovany (zdroj: ČT24)

Zprávu zveřejnilo čínské ministerstvo životního prostředí a ministerstvo půdy a přírodního bohatství. Je vůbec první svého druhu v Číně. Odborníci prováděli průzkum celých osm let. Skončil loni. Výsledky jsou alarmující - kontaminováno je celkem 16,1 procenta čínské půdy a 19,4 procenta obdělavatelné půdy.

Čína má za sebou dvě desetiletí raketového růstu průmyslové výroby. Spolu s nadměrným užíváním zemědělské chemie a minimální ochranou životního prostředí to vyvolávalo obavy o bezpečnost čínské zemědělské produkce a stav tamní orné půdy. Podle předsedy Arniky Jindřicha Petrlíka pocházejí látky v drtivé většině z průmyslových zdrojů, které jsou v Číně méně regulovány a kontrolovány než v Evropské unii. Může se jednat rovněž o průmyslová hnojiva a pesticidy.

Zpráva zmiňuje i možná zdravotní rizika. „U kadmia je vysoké nebezpečí onemocnění ledvin, u niklu jde o častější onemocnění dýchacího ústrojí, v případě arzénu zase třeba o poškození lidského plodu,“ konstatoval Petrlík. Problémy se mohou projevit až za desítky let. „Celkový stav čínské půdy nepřipouští žádný optimismus,“ stojí ve zprávě.

Jindřich Petrlík, předseda Arniky, vedoucí programu Toxické látky a odpady

„Spolupracujeme s čínskými nevládními organizacemi. Myslím, že nejhorší je situace poblíž Pekingu, v okolí nekontrolovaných skládek, v okolí závodu PVC. Na to doplácejí lidé, kteří bydlí kolem provozů, jsou to chudí venkované. Nespokojenost lidí na lokální úrovni stoupá – často dochází třeba ke kontaminaci vody.“

Pekingský právník Tung Čeng-wej podal žádost o zveřejnění dat o půdě už loni. Úřady to ale odmítly s tím, že jde o státní tajemství. Právník připsal nejnovější krok veřejnému tlaku. Na skutečnost, že vláda příliš informací o stavu životního prostředí nezveřejňuje, poukazovala i některá oficiální média.

Tung Čeng-wej teď upozorňuje: některé vzorky v průzkumu jsou téměř deset let staré. Kdyby se uskutečnil dnes, byly by prý výsledky mnohem horší.