Chtěl jsem jen prolomit tabu, brání Snowden svůj TV dotaz Putinovi

Londýn – Snaha upozornit v živém přenosu na vážné téma, nebo jen laciné přiživování propagandy? Pozornost světa během čtvrteční několikahodinové debaty Vladimira Putina pro sebe „ukradl“ jeden z řady tazatelů – kontroverzní Američan Edward Snowden. Zajímala ho otázka, zda Rusko masivně odposlouchává své občany. Zahraniční hlasy se nemohou shodnout na tom, co svým vystoupením v nekriticky laděném pořadu vlastně sledoval. Podle některých totiž posloužil jen jako efektní nástroj k přiživení Putinovy image. Sám Snowden tvrdí, že chtěl pouze oficiální odpověď.

Snowden, jemuž Rusko poskytlo azyl, se prostřednictvím videopřenosu Putina dotázal, zda Rusko sleduje, shromažduje a vyhodnocuje data o komunikaci milionů svých občanů, jako to dělaly Spojené státy. To Putin popřel a odlehčeně dodal, že minulost obou je symbolicky spojena s tajnými službami.

V článku zveřejněném v listu The Guardian Snowden řekl, že je překvapen kritikou, která se na jeho hlavu kvůli dotazu snesla. „Ptal jsem se ruského prezidenta přímo v televizi, abych dostal oficiální odpověď, ne abych ho rehabilitoval,“ napsal Snowden v článku pro britský list.

Snowden také prý chtěl využít „vzácné příležitosti k prolomení tabu“ před publikem, které je navyklé na státem řízená média. „Kromě toho jsem doufal, že Putinova odpověď - jakkoli vyzní - otevře před seriózními novináři a občanskou společností možnost pokračovat v diskusi,“ dodal Snowden. Kritici Snowdenovi vytkli, že se stal loutkou Kremlu a že pro ruského prezidenta dělá propagandu. Například bývalý americký velvyslanec v Moskvě Michael McFaul Snowdenův dotaz označil za „idiotský“ a „trapný“. 

Snowden loni mezinárodním médiím předal informace o rozsáhlém sledovacím programu americké tajné služby NSA, pomocí kterého USA monitorovaly data o komunikaci stovek milionů lidí po celém světě. Podle Snowdenových informací byli mezi nimi i přední světoví státníci, mimo jiné údajně německá kancléřka Angela Merkelová. Tato odhalení vedla k vážnému narušení důvěry mezi spojenci a USA. Snowden se kvůli hrozbě mnohaletého žaláře ve vlasti uchýlil do Ruska, kde loni v létě dostal roční azyl.

Vydáno pod