Bezpečnost a umění v jednom: V Nizozemsku testují svítící dálnice

Amsterodam – V Nizozemsku testují chytrý povrch vozovky, který září ve tmě. Pruhy na dálnici fungují na podobném principu jako světlušky, které v pohádkách poutníkům ukazovaly cestu tmou: světlo neodrážejí, ale samy ho vydávají. Fotoluminiscenční prášek v barvě během dne nasaje sluneční paprsky a v noci je postupně uvolňuje. Šetří to energii veřejného osvětlení a také zvyšuje bezpečnost.

Chytrá silnice ve tmě svítí (zdroj: ČT24)

Poetických nápadů má umělec a spoluautor projektu Daan Roosegaarde dost. Třeba na ledovku by mohly řidiče upozornit mrazem rozzářené sněhové vločky, které by vyskákaly přímo na silnici. „Šetří to energii veřejného osvětlení a taky zvyšuje bezpečnost. Umělec vidí emoce. Tenhle projekt spojuje oboje,“ vysvětluje Jos Heerkens, ředitel pro inovace ze společnosti Heijmans.

Svítit v budoucnu mohou i obrubníky nebo cyklostezka – třeba se vzory inspirovanými noční oblohou malíře Vincenta van Gogha. S nebeskou září si pohrává i další firma, která chce proměnit chodníky v parku v hvězdnou cestu Starpath.

S interaktivním světlem pracuje Roosegaarde ve všech svých projektech. V hlavě už spřádá plány na to, že budou světla kolem silnic reagovat na projíždějící auta. „Před námi je celý nový svět, který čeká na objevení. Je vzrušující se toho účastnit,“ říká. Nadšené nápady musejí odborníci, kteří je uvádějí do praxe, občas brzdit. Zatím ale tohle manželství krásy a praktičnosti funguje.