Za obsazení Krymu odměna. Putin vyznamená vojáky

Moskva – Některé ruské vojáky, kteří se podíleli na anexi Krymu, čeká odměna – od ruského prezidenta dostanou státní vyznamenání. Vladimir Putin to prohlásil v rozhovoru pro televizní stanici Rossija. Ukrajinská krize značně ochladila vztahy mezi Ruskem a Západem. Podle Putina musejí na jejich zlepšení pracovat obě strany konfliktu.

Odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení poloostrova k Rusku v polovině března schválilo místní referendum. To zorganizovali místní separatisté po faktickém obsazení Krymu ruskými vojáky. Anexi Krymu pak posvětili ruští zákonodárci i prezident. Odsoudil ji Západ i Kyjev. Nyní se Putin k celé záležitosti vrátil během rozhovoru pro televizní stanici Rossija. Oznámil, že některým ruským vojákům, kteří se na operaci podíleli, udělí státní vyznamenání.

Putin hovořil také o vztazích mezi Ruskem a Západem. V poslední době je jasné, že jsou na tom nejhůř od konce studené války. Podle ruského vůdce ale není důvod, proč by se nemohly zlepšit. „To ale nezáleží na nás. Nebo jen na nás. Záleží to na našich partnerech,“ prohlásil prezident.

Putin se těší na nového šéfa NATO, prý mají dobré vztahy

Ruské vztahy s nynějším šéfem NATO Andersem Foghem Rasmussenem jsou v posledních měsících velmi napjaté. Putin navíc tento týden během své debaty s občany obvinil nynějšího šéfa NATO, že si ještě jako dánský premiér nahrával jejich soukromou schůzku a prozradil její obsah médiím. Mluvčí NATO ihned tato obvinění označila za „naprostý nesmysl“.

Podle Putina by se situace mohla zlepšit, až do funkce šéfa NATO nastoupí v říjnu bývalý norský premiér Jens Stoltenberg. „Máme velmi dobré vztahy včetně těch osobních. Jde o velmi seriózní, odpovědnou osobu,“ řekl ruský prezident. „Ale uvidíme, jak se tyto vztahy budou rozvíjet, když bude v nové funkci,“ dodal Putin.

Janukovyč žije v Soči, tvrdí ruská média

V Rusku se v současné době skrývá sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Do země prchl v únoru po tříměsíčních protestech proti jeho režimu, které přerostly v ozbrojené srážky s více než stovkou mrtvých. Ukrajinská agentura Unian dnes uvedla, že se celou dobu nachází v ruském černomořském letovisku Soči. Odvolává se na informace ruských médií. Podle původních informací měl pobývat v prezidentském sanatoriu Barvicha nedaleko Moskvy. Městečko je tradiční baštou ruské politické elity a mnoho vysokých představitelů země tam má své rezidence. V jedné z přepychových vil se měl nacházet právě i svržený ukrajinský vůdce.

Viktor Janukovyč
Zdroj: ČTK/AP/Klim Novgorodtsev

Nyní ale přišla ruská média s tvrzením, že exprezident žije v poměrně skromných podmínkách v Soči, kde se konaly nedávné zimní olympijské a paralympijské hry. Nemá to daleko ani na Ukrajinu, ani do ruského Rostova na Donu, kde v uplynulých týdnech několikrát vystoupil se svým prohlášením.
  
Ukrajina vydala na svého exprezidenta zatykač, Rusko ale zatím o jeho vydání nepožádala. Pokud tak ukrajinské úřady učiní, Moskva s velkou pravděpodobností jejich žádosti nevyhoví. Janukovyč je totiž v Rusku stále považován za ukrajinského prezidenta, a požívá tudíž imunity. Má navíc možnost požádat o politický azyl, který by zřejmě bez problémů dostal.

Vrátí se Janukovyč o Velikonocích na Ukrajinu?

Ruská agentura Regnum před pár dny uvedla, že se sesazený prezident Viktor Janukovyč vrátí už 20. dubna do Doněcku. „Janukovyč se vrátí do Doněcku v neděli. Podle mých informací Kreml dosud nerozhodl o budoucí sociální a politické struktuře Donbasu. Uvažuje se o dvou možnostech: buď vznikne nezávislá Doněcká republika, nebo půjde o federální oblast Ruské federace, jako tomu bylo v případě Krymu,“ sdělil agentuře Regnum zdroj z polského velvyslanectví v Kyjevě.

Podle nacionalisty Vladimira Žirinovského se exprezident vrátí do 1. května s pomocí armády zformované na jihovýchodě Ukrajiny. Právě v této oblasti obsadili separatisté v uplynulých týdnech řadu vládních budov. Chtějí vyhlásit referendum o federalizaci či přímo o odtržení Doněcké oblasti od zbytku země. Stejné plány mají i proruští radikálové v sousední Luhanské oblasti.