Obyvatelé ruského Murmansku natočili explozi meteoritu

Murmansk – V sobotu pozorovali obyvatelé ruského Murmansku a dalších měst na poloostrově Kola dramatický jev – na obloze se najednou objevila padající ohnivá koule. Zřejmě šlo o meteorit. Od exploze u Čeljabinsku přitom uplynul jen rok. Tentokrát ale nejsou hlášeny žádné škody.

Ohnivou kouli si svědci nahráli, videa se proto brzy objevila na internetu. Podle astronoma Viktora Trošenkova mohl být meteorit součástí meteorického roje Lyridy. „Tyto meteory shoří v atmosféře, nejsou nebezpečné,“ konstatoval astronom.

V okolí Čeljabinsku na Uralu dopadl loni 15. února největší meteorit od exploze tunguzského meteoritu na Sibiři v roce 1908. Největší z jeho částí skončila v asi 80 kilometrů vzdáleném jezeře Čebarkul.

Tehdy se zranilo zhruba 1 500 lidí. Většina z nich utrpěla řezné rány, když silná tlaková vlna rozbila okna v rozsáhlé oblasti kolem milionového Čeljabinsku. Úřady odhadly způsobené škody na miliardu rublů (přes 630 milionů korun).

Exploze meteoritu uvolnila nejméně třicetkrát větší energii než výbuch atomové bomby nad Hirošimou v roce 1945.

Velký úspěch se přitom podařil českým odborníkům, když jako první tým na světě přesně spočítali dráhu a strukturu meteoritu.