Rok po útoku vyběhlo do bostonských ulic 36 tisíc závodníků

Boston – Poprvé od loňského teroristického útoku v Bostonu odstartoval tradiční maraton. Na start se postavilo téměř 36 000 běžců, což je o 9 000 více než loni. Také je to druhý nejvyšší počet účastníků ve 118leté historii závodu. Akci provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Loni 15. dubna došlo v cílové rovince Bostonského maratonu k bombovému útoku, při němž zemřeli tři lidé a dalších více než 260 bylo zraněno.

Krátce před startem na bostonském předměstí Hopkinton účastníci a diváci uctili památku obětí loňského atentátu minutou ticha. Poté se jako první na trať vydali handicapovaní závodníci. Po nich vystartovaly elitní běžkyně a v 16:00 SELČ se uskutečnil všeobecný start dalších tisícovek běžců.

Maratonu se zúčastnilo 35 755 lidí. Mezi ženami obhájila loňské vítězství Keňanka Rita Jeptoová v novém traťovém rekordu (2:18:57). Mezi muži vyhrál Meb Keflezighi, a to jako první Američan od roku 1983. Na Twitteru mu pogratuloval i prezident Barack Obama, stejně jako nejvýše umístěné americké běžkyni Shalane Flanaganové.

„Každý si je vědom toho, co se stalo loni. Ale jak říkali organizátoři – smuteční akce už jsou za námi. Teď jdeme oslavit běh a získat zpět cílovou pásku, kterou nám loni teroristé vzali,“ prohlásil jeden z běžců, Brit Mark Hazelhurst.

Letošní ročník byl opět masovou událostí. Závod sledovalo v ulicích města asi půl milionu lidí. Guvernér státu Massachusetts Deval Patrick americké televizi CBS řekl, že před startem nebyly zaznamenány žádné specifické bezpečnostní hrozby. Žádné incidenty nebyly hlášeny ani v průběhu závodu.

Akci hlídal dvojnásobný počet policistů

Zvýšenému zájmu odpovídal dvojnásobný policejní dohled. Do ulic se vypravilo 3 500 policistů. Nasazeni byli taky psi vycvičení na hledání výbušnin, kteří prohledávali odpadkové koše. „V tomto světě se nikdy nezbavíme rizika, nikdy se s ním nedostaneme na nulu. Usilovně ale pracujeme na tom, abychom riziko snížili,“ ujistila policie.

Bezpečnostní omezení se týkala i závodníků, kteří si s sebou na trať nesměli přinést žádné batohy. Asociace to doporučila i divákům. Ti se měli vyvarovat rovněž piknikových chladicích boxů, masek, velkých balení nápojů či vest s mnoha kapsami. Zakázány byly velké vlajky a transparenty.

V Bostonu se konal první maraton od teroristických útoků (zdroj: ČT24)

Pietní ceremonie k uctění památky obětí loňského útoku se ukonala už v úterý 15. dubna, tedy přesně rok po útoku. Ve 14:50 místního času, kdy došlo k první explozi, se rozezněly kostelní zvony. Součástí připomínkové akce byly také bohoslužby či koncert (čtěte víc).

Teroristický útok mají podle vyšetřovatelů na svědomí čečenští bratři Tamerlan a Džochar Carnajevovi. Zatímco starší Tamerlan zahynul krátce po atentátu při policejní přestřelce, mladší Džochar byl zatčen a nyní čeká na soud. Proces by měl začít počátkem listopadu, obžaloba bude požadovat rozsudek smrti. Obhajoba se chystá Džochara hájit tím, že byl pod vlivem dominantního Tamerlana.