Chceme lepší zacházení, volají nepálští šerpové po tragédii na Everestu

Káthmándú - Nepálští horští průvodci a zástupci horských expedic hrozí, že zruší horské výpravy na nejvyšší horu světa Mount Everest. Jako důvod uvádějí, že rodiny jejich kolegů, kteří v pátek zůstali pod lavinou, nedostávají od státu dostatečnou finanční podporu. Kabinet oznámil mimořádnou pomoc ve výši 415 dolarů (8 200 Kč) rodinám zesnulých, šerpové ale chtějí víc. Vládě dali sedm dnů na to, aby na jejich požadavky odpověděla. Pokud nebudou splněny, hrozí, že přestanou doprovázet výpravy při výstupech. Bojkot by tak mohl vážně narušit zbytek horolezecké sezony. Kabinet dnes uvedl, že požadavky šerpů zváží.

Šerpové také sestavili seznam požadavků určených nepálské vládě. Požadují vytvoření zvláštního fondu, který by se financoval z poplatků placených horolezci za povolení k výstupu, a zdvojnásobení minimální částky, která se vyplácí z pojistky v případě úmrtí na Everestu, na zhruba 20 800 dolarů. Rodiny pohřešovaných, zraněných nebo zabitých horských průvodců by měli dostat okamžitou pomoc ve výši 10 400 dolarů. Kromě toho chtějí ujištění, že vláda přijde s opatřeními, která jim zajistí ochranu v budoucnosti, a že v hlavním městě postaví pomník na památku obětem páteční laviny. 

Nepálské úřady kvůli neštěstí, při kterém v pátek zahynulo nejméně 13 horských průvodců, dočasně zakázaly výstup na Mount Everest. Jde o nejtragičtější nehodu, která se kdy na svazích nejvyšší hory světa udála. 

Jaroš: Na šerpy spadly tuny ledu, neměli šanci na přežití (zdroj: ČT24)

Lavina horské průvodce zasáhla v pátek ráno místního času pod druhým táborem expedic na velmi nebezpečném místě u ledopádu Khumbu. Část této trasy vedoucí na vrchol hory je nyní totálně zasypaná a je třeba vytvořit novou stezku, na které budou upevněna lana a hliníkové žebříky, uvedl Ang Chering z Nepálského horolezeckého sdružení. 

V základním táboře ve výšce 5 364 metrů nad mořem jsou nyní již stovky horolezců, jejich průvodců a nosičů, kteří se připravují k výstupu na Mount Everest počátkem května, kdy by pro to měly být příhodné povětrnostní podmínky. Před výstupem se zakládají tábory ve větších výškách a průvodci připravují cesty a upevňují lana na svazích. To měla za úkol i skupina šerpů, kterou v pátek strhla lavina.