Úřady potvrdily 121 obětí potopeného trajektu

Soul – Počet potvrzených obětí nehody jihokorejského trajektu Sewol stoupl na 121. Záchranáři očekávají, že konečná bilance dosáhne tří stovek mrtvých, protože šestý den po neštěstí už nezbývá skoro žádná naděje, že by někdo mohl přežít v případných vzduchových kapsách v téměř zcela potopeném plavidle.

Trajekt ztroskotal minulý týden nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Na palubě v té době bylo 476 lidí, z toho 339 dětí a učitelů na školním výletu.  

Kapitán lodi a větší část posádky se ocitla mezi 174 zachráněnými trosečníky. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje přirovnala postup některých členů posádky k vraždě. Korejská policie kapitána i členy posádky zadržela.

Kapitán nezvládl svou roli

Kapitán nařídil pasažérům trajektu, aby zůstali ve svých kajutách, sám přitom z lodi uprchl. Podle psychologa Knotka není takovéto pochybení v poslední době výjimkou. „Může to být tím, že se dostáváme do světa, kde vládnou technologie, které jsou čím dál tím dokonalejší. Lidský faktor je tím oslabován,“ poznamenal.

Lidé se na technologické vymoženosti příliš spoléhají a důvěřují jim, tvrdí psycholog. „Pokud plujete na člunu, někdo tam vesluje vesly a rukou držíte kormidlo, jste ve zcela jiné situaci, než když to místo vás dělají automatizované přístroje,“ dodal Knotek.

Psycholog: Za kapitánovo selhání může spoléhání se na techniku (zdroj: ČT24)

Ztroskotání trajektu Sewol je jedním z nejhorších neštěstí v moderních jihokorejských dějinách. Skoro tři stovky obětí si vyžádalo potopení trajektu u západního pobřeží země v roce 1993. O dva roky později zahynulo více než 500 lidí při zhroucení střechy nákupního střediska v Soulu.