Irák nezvládá násilnosti – a do voleb zbývá týden

Bagdád – Přes dvě desítky mrtvých a další desítky zraněných si vyžádala série útoků zejména v centrální části Iráku. Šlo o další krvavé útoky týden před nadcházejícími parlamentními volbami, které budou první od odchodu amerických sil z Iráku na konci roku 2011. Už v neděli si násilí v Iráku vyžádalo nejméně 16 mrtvých.

Při sérii atentátů v Iráku zemřelo nejméně 21 lidí (zdroj: ČT24)

Nejkrvavější byl dnes pumový atentát ve městě Suvajra jižně od Bagdádu. Sebevražedný útočník se tam u policejního stanoviště vyhodil do povětří s autem naplněným trhavinami. Zahynulo při tom 13 lidí a 35 jich bylo zraněno. Dalších sedm mrtvých a 21 zraněných si vyžádaly exploze bomb ve dvou nastražených vozidlech v Sadrově Městě, severní čtvrti v Bagdádu.

Policie ani armáda, které jsou také terčem útoků, již nedokážou čelit těmto násilnostem, které dosahují nejvyšší úrovně za posledních pět let. Ještě při loňských místních volbách si přitom bezpečnostní síly dokázaly s násilím poradit. Parlamentní volby se konají 30. dubna.

Vlna násilí v zemi připravila o život od začátku měsíce 490 lidí, od začátku roku více než 2 700 lidí. Islámský radikalismus je zde živen nespokojeností ze spolupráce Bagdádu se Západem a údajnou diskriminací sunnitské menšiny ze strany úřadů, v nichž převažují šíité. Sunnitskou menšinu podporuje organizace al-Káida, která ovládá některé regiony země.