Archiv britských filmových týdeníků od roku 1896 nyní na YouTube

Londýn - Archiv 85 tisíc filmových týdeníků společnosti British Pathé, která dokumentovala dění 20. století nejen ve Velké Británii, byl ve vysokém rozlišení zveřejněn na serveru YouTube. Společnost chce svým rozsahem neobvyklým krokem zpřístupnit jedinečný archiv reportáží zájemcům po celém světě. Digitalizaci celého archivu umožnil grant britské vlády, který British Pathé před čtyřmi roky obdržela.

„Tento archiv je poklad jedinečný v historických i kulturních souvislostech, který by nikdy neměl být zapomenut. Nahrání filmů na YouTube se zdá jako nejlepší způsob, jak toho dosáhnout. Doufáme, že kdokoliv bude mít počítač, tyto filmy uvidí a užije si je,“ konstatoval ředitel British Patahé Alastair White.

Celý archiv filmových týdeníků, který zabírá celkem 3 500 hodin vysílacího času, byl jediným zdrojem reportáží před zahájením televizního vysílání. Snímky pokrývají období od roku 1896 do 1976. Zejména detailní je zpravodajské pokrytí obou světových válek. „Ať už hledáte reportáže o královské rodině, Titaniku, zkáze Hindenburgu nebo svérázné příběhy britských kratochvílí, najdete vše na jednom kanálu. Můžete se v něm ztratit na hodiny,“ dodal White.

Kromě důležitých okamžiků britské historie filmy zaznamenávají události světového významu, včetně klíčových momentů v dějinách Československa.