Korupce v institucích EU: Neregistrovaní lobbisté a „tajná“ jednání

Brusel - Unijní instituce tíhnou ke korupci v důsledku nedostačujících pravidel týkajících se transparentnosti a finanční kontroly. Na korupční rizika upozorňuje v nové zprávě mezinárodní organizace Transparency International (TI). Varuje hlavně před nejasným rozhodováním a slabou úpravou práce tisíců bruselských lobbistů. Zpráva se objevila pouhý měsíc před evropskými volbami. Nedávný průzkum veřejnosti ukázal, že korupci spojuje s evropskými institucemi 70 procent respondentů.

Korupčními riziky v rámci deseti významných institucí EU se zabýval šéf úřadu TI při EU Carl Donan. Jde o první studii svého druhu. Kromě Evropské komise a rady či Evropského parlamentu byly v jejich hledáčku mimo jiné Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), Europol nebo úřad evropského ombudsmana. Výsledná zpráva má 250 stran.

Renomovaná nevládní organizace poukázala například na takzvaný trialog, v němž za zavřenými dveřmi zástupci Evropského parlamentu, komise a členských zemí dojednávají konečnou podobu legislativních návrhů. Podobných jednání se za nyní končícího složení europarlamentu odehrálo 1 549. Ačkoliv formálně nejsou tajné, je pro občany téměř nemožné zjistit, co se na nich přesně odehrálo a proč výsledná podoba legislativní úpravy vypadá právě tak, jak vypadá.

Další problém představují lobbisté. V Bruselu jich podle odhadů působí celkem 15 tisíc,  nemusí se ale povinně registrovat. Evidovat se nemusí ani kontakt s těmito osobami. Dobrovolná registrace navíc platí jen pro kontakty s komisí a Evropským parlamentem, ne pro jednání se zástupci členských zemí. Jejich diplomaté se přitom na tvorbě zákonů podílejí velmi výrazně.

Transparency International poukazuje rovněž na chabý způsob, jak Evropská komise vyřazuje z evropských veřejných zakázek firmy s korupčním jednáním spojené. Podle zprávy byla jen jedna taková společnost vyřazena pro „vážné profesionální pochybení“ a šest kvůli usvědčení z korupce či podílu na praní špinavých peněz.

Korupce
Zdroj: ČT24/Martin Šesták

Organizace sice ocenila pravidla platná pro zaměstnance evropské administrativy, která mají korupci bránit, jsou ovšem podle ní v příkrém kontrastu s nízkou kontrolou chování europoslanců a významných evropských představitelů samotných - třeba eurokomisařů. Sama Evropská komise přitom ve své letošní zprávě o korupci poukazuje na korupční rizika plynoucí z možných konfliktů zájmů.

Pokrok je znát, nic ovšem není dotaženo do konce

Podle Donana udělaly evropské instituce v posledních letech pro zlepšení situace hodně. „Ale tyto silné základy jsou podkopávány složitými pravidly, nezájmem a tím, že věci často nejsou dotaženy do konce,“ sdělil Donan novinářům. Korupční rizika na evropské úrovni jsou podle něj v zásadě podobná těm, na která organizace upozorňuje i na úrovni jednotlivých států. Donan v této souvislosti zmínil otázku veřejných zakázek a snahu institucí vypořádávat se s možnými korupčními riziky „doma“ za zavřenými dveřmi, tedy vnitřními etickými pravidly a vlastní regulací bez nezávislého dohledu.