Anexi Krymu oslavuje píseň Alexandrovců i obří mince s Putinem

Moskva – Zdvořile nosil ruský voják svou zbraň, když zdvořile zabral Krym – alespoň pokud máme věřit hymně, kterou na počest anexe poloostrova Ruskem připravili legendární Alexandrovci. „Zdvořilé helmy, zdvořilé tváře, zdvořilé jsou dokonce i obrněné vozy,“ tvrdí v oslavné propagandistické ódě ruský armádní sbor, který míří na krymské turné po poloostrově ve stopách ruských vojáků – tentokrát ovšem nikoliv se samopaly, ale s písní na rtech.

Anexi Krymu připomíná píseň i medaile (zdroj: ČT24)

„Zdvořilí lidé se zdvořilým výrazem zdvořile hledí a zdvořile prosí. Stojí prostě zdvořile stranou a zdvořile nesou svou zbraň,“ zpívá se ve skladbě Zdvořilí lidé, která vychází z výroku prezidenta Vladimira Putina, jenž tímto výrazem označil právě ruské vojáky na Krymu. Na něj sice nikdo žádnou píseň – zatím – nesložil, zato na něj nezapomněli tvůrci kilové pamětní medaile nazvané Sběratel ruských zemí. Přízvisko Ivana III. podle tvůrců náleží právě Putinovi. Ten také zdobí lícovou stranu této obří mince, na rubu je k vidění Krym. Sběratelskou kolekci tvoří 25 stříbrných, pozlacených kilových mincí velikosti lidské ruky.

Alexandrovci pravidelně vystupují i v Česku, zazpíval si s nimi Karel Gott, Lucie Bílá nebo Petra Janů. Soubor založil hudební skladatel, dirigent, sbormistr a pedagog Alexandr Alexandrov, který je autorem sovětské i současné ruské státní hymny. Poprvé zpívali v Moskvě v roce 1928 jako Soubor rudoarmějské písně. Po smrti zakladatele v roce 1946 byl přejmenován na Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova. Jejich repertoár netvoří pouze ruské národní písně, ale zasahuje do hudebních žánrů od klasiky přes jazz, rock až po moderní hudbu.

Pamětní medaile k anexi Krymu
Zdroj: ČT24