O ruské podpoře separatistů není pochyb, řekl Kerry

Kyjev/Washington – Podle americké diplomacie není pochyb o tom, že východoruské separatisty finančně podporuje Rusko. Prohlásil to ministr zahraničí John Kerry na mimořádné tiskové konferenci. Rusko se podle něj ani týden po ženevských dohodách nijak nesnaží situaci na Ukrajině mírnit. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci USA obvinil, že kladou Moskvě požadavky nad rámec těchto dohod.

Kerryho prohlášení následovalo po čtvrtečním vyostření situace mezi Kyjevem a Moskvou. Během bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými rebely u města Slavjansk zahynulo až pět separatistů, na což Rusko zareagovalo zahájením dalšího vojenského cvičení u své západní hranice.

„Svět ví, že mírumilovní demonstranti nechodí na shromáždění s granátomety,“ řekl Kerry s odkazem na to, že Moskva označuje separatistické akce na Ukrajině za poklidné demonstrace a že účastníci protestů proti nové prozápadní vládě se jen brání proti krajním pravicovým radikálům.

Podle Kerryho zbývá Moskvě jen málo času, neboť okno pro změnu v přístupu k ukrajinské krizi se uzavírá. Dodal, že Kyjev se od počátku snaží dostát svým závazkům ze Ženevy a že opakovaně vyzývá k dialogu. Moskva však podle Kerryho doposud ani jednou neučinila takový krok, který by přinutil separatisty opustit okupované ukrajinské úřady a zabraná veřejná prostranství. „Ještě žádný ruský představitel nevystoupil veřejně v ukrajinské televizi a nevyzval separatisty k podpoře ženevské dohody, aby se stáhli, složili zbraně a opustili ukrajinské budovy,“ řekl Kerry.

O ruské podpoře separatistů není pochyb, řekl Kerry (zdroj: ČT24)

Kerry také obvinil Rusko, že do dění na Ukrajině zasahuje nejen propagandou. Separatisté, kteří kontrolují na východě země několik měst, mají prý moderní zbraně, nové uniformy a další vybavení a pohybují se ve formacích, což odpovídá vojenskému výcviku. Podle amerického ministra není pochyb o tom, že na tom má Rusko podíl. Podle Kerryho Moskva v případě Ukrajiny „mlží, klame a destabilizuje“ situaci.  

Lavrov dnes na kritiku z Washingtonu reagoval slovy, že se Rusko bude snažit o zmírnění napětí na základě ženevské dohody, ke které „nemohou být (dodávány) jednostranné požadavky“. Spojené státy jimi podle něj překrucují celou dohodu, neboť prý mají „výjimečnou schopnost postavit vše na hlavu“.

Zmíněné ujednání z Ženevy, kde se před týdnem ministři USA, EU, Ruska a Ukrajiny dohodli na mírovém řešení krize, předpokládá vyklizení obsazených úřadů, složení zbraní, ústavní reformy a dialog. Rusko už pohrozilo kvůli protiteroristické operaci Kyjevu intervencí. Použití armády proti lidu označil Putin za „vážný zločin“. Lavrov zase apeloval na Spojené státy, aby použily svůj vliv a přesvědčily Kyjev, že musí splnit své závazky z nedávné ženevské dohody o pokojném urovnání ukrajinské krize. První krok k urovnání musí podle Lavrova podniknout Kyjev.