Ve Slavjansku zadrželi sedm pozorovatelů OBSE, je mezi nimi i Čech

Kyjev/Berlín/Praha – Ozbrojení separatisté zadrželi ve městě Slavjansk na východě Ukrajiny autobus s pozorovateli Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Do jejich rukou padlo nejméně sedm členů výpravy, která čítá celkem sto lidí. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnitra. Mezi zadrženými je i důstojník české armády. „V této chvíli se s nimi nedaří navázat spojení. Není jasné, kde jsou,“ řekl ČT ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Jsou s námi ve Slavjansku,“ potvrdil vůdce proruských separatistů na východě Ukrajiny Vjačeslav Ponomarjov agentuře Reuters před budovou bezpečnostní služby.

Součástí mise ve městě Slavjansk jsou vojenští pozorovatelé z Německa, Česka, Polska, Švédska a Dánska. Německé ministerstvo obrany už dříve oznámilo, že s těmito pozorovateli nemůže navázat kontakt. „Jsme ve spojení s ministerstvem zahraničí Ukrajiny, které se zabývá řešením této situace společně s vídeňskou centrálou OBSE,“ potvrdil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Agentura DPA hovoří dokonce o osmi zadržených, údajně mezi nimi mají být tři němečtí vojáci a jeden německý tlumočník, Čech, Polák, Dán a Švéd. OBSE na Twitteru upřesnila, že jde vojenské pozorovatele ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011. Členy jsou vojenští experti z členských států OBSE, kteří ale nepůsobí přímo jako zástupci OBSE. Společně s pěti ukrajinskými vojáky a řidičem byli prý odvlečeni do místní budovy tajné služby, kterou ovládají separatisté.

Separatisté se teď zkouší spojit s Moskvou - dokud s ní neprojednají další postup- rukojmí propustit nechtějí. „Momentálně probíhá vyjednávání se zástupci proruských sil. Odmítli rukojmí propustit s tím, že chtějí hovořit s 'kompetentními orgány' Ruské federace,“ řekl mluvčí ukrajinského ministerstva vnitra.

Vůdce proruských separatistů na východě Ukrajiny Vjačeslav Ponomarjov prohlásil, že ve skupině pozorovatelů byl vojenský špion najatý ukrajinskou vládou. „Bylo mi řečeno, že mezi nimi byl zaměstnanec kyjevské tajné vojenské služby,“ uvedl Ponomarjov, který je zároveň samozvaným starostou Slavjanska. Ponomarjovova mluvčí Stella Choroševová uvedla, že skupina u sebe měla „podezřelý materiál“, ale její členové jsou v pořádku a budou propuštěni po dalším vyšetřování.

„Objevila se i spekulace, že skupina byla zadržena kvůli tomu, že se očekával útok kyjevských vládních sil na Slavjansk a tato skupina měla být rukojmími,“ upozornil zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Mluvčí českého generálního štábu Jana Růžičková sdělila, že na východě Ukrajiny působí jeden český voják. Není však přímo členem pozorovatelské mise OBSE, ale smíšeného mezinárodního týmu pro kontrolu odzbrojení pod velením Německa. Na Ukrajinu přijel 21. dubna a vracet se měl na konci měsíce.

Ukrajinská krize dnes

  • Výbuch granátu u kontrolního stanoviště ukrajinských sil u Oděsy zranil sedm lidí.
  • Na letišti u Kramatorska po útoku proruských separatistů explodoval vojenský vrtulník, nikdo nebyl zraněn.
  • Ukrajinský premiér obvinil Rusko, že chce vyvolat třetí světovou válku. USA kritizovaly Rusko, že se nijak nesnaží situaci na Ukrajině mírnit.
  • Ruští vojáci se podle Kyjeva během svých manévrů dostali do kilometrové vzdálenosti od ukrajinských hranic.
  • Kyjev odmítl tvrzení, že z obav před zásahem ruské armády zastavil operace proti proruským separatistům.
  • Povstalci ze Slavjanska během noci dobyli zpět všechna kontrolní stanoviště.
  • Ruská migrační služba oznámila, že mezi Ukrajinou a Krymem vznikne státní hranice.
Mapka Doněcké oblasti
Zdroj: ČT24

Kyjev město odřízl

Město Slavjansk, v němž by pozorovatelé měli působit, ovládají proruští separatističtí vzbouřenci. Během noci na dnešek dobyli zpět všechna kontrolní stanoviště, která ve čtvrtek ovládli ukrajinští vojáci.

Kontrolní stanoviště postavená proruskými skupinami jsou na všech silnicích, které vedou do města. Vzbouřenci, jež neuznávají prozápadní vládu v Kyjevě, prověřují každé auto. Vedení proruských separatistů navíc vyhlásilo zákaz vycházení, který platí od půlnoci do šesti ráno. „Pár desítek metrů od okupovaných budov je normální život,“ poukázal ale Karas. „Většina lidí není tak přikloněna k připojení k Rusku, jako to bylo na Krymu,“ dodal.

Kyjev dnes informoval, že speciální jednotky město zcela odřízly od přísunu posil, přímý útok nicméně armáda nechystá. Rebelové tvrdí, že zásob mají dost, a tak hlavní svízel prý představují nefungující banky a bankomaty (více o dnešním dění na Ukrajině čtěte zde).