Sýrie propásla termín odvozu chemických zbraní. Už napotřetí

Damašek – Syrská vláda nedodržela další posunutý termín pro ukončení odvozu chemických zbraní ze syrského území, prohlásila šéfka mise Organizace pro zákaz chemických zbraní Sigrid Kaagová. Lhůta vypršela dnes. Tím pádem v zemi zůstává ještě zhruba osm procent chemického arzenálu. Respektujte své mezinárodní závazky, vzkázala režimu Kaagová.

„Sedm a půl až osm procent chemického zbrojního materiálu stále ještě zůstává v zemi, na specifickém místě,“ řekla Kaagová podle agentury AFP a upřesnila, že je problém „se tam dostat“. „Asi 6,5 procenta chemikálií má být vyvezeno (k likvidaci v zahraničí), malé procento bude zničeno na místě,“ upřesnila.

Šéfka OPCW ani po dalším nedodrženém termínu neztrácí naději, že Sýrie jednou závazek splní. Prohlásila totiž, že doufá alespoň ve splnění termínu 30. června, jenž je zakotvený v americko-ruské dohodě. Tu loni v září schválila OSN. Dohoda ušetřila Damašek hrozby amerického zásahu po údajném chemickém útoku u metropole, při němž byly v srpnu zabity stovky lidí. Syrská vláda nasazení chemických zbraní popřela, na dohodu o likvidaci svého chemického arzenálu ale přistoupila.

Původní plán obsahoval odvoz sedmi set tun nejnebezpečnějších chemikálií ze Sýrie do 31. prosince 2013. Dalších pět set tun mělo zmizet do letošního 5. února. Ani jeden z těchto termínů Damašek nedodržel, a zavázal se tak dokončit vývoz chemických zbraní do dnešního dne. Opět marně. Vláda to odůvodnila již tři roky probíhající občanskou válkou.  

Ze syrského přístavu Latákíja odvážejí nebezpečný náklad dánské a norské lodě do Itálie. Tam jsou kontejnery s jedovatými látkami překládány na americkou loď, na níž se část arzenálu likviduje.

Navzdory této situaci nicméně syrský režim pokračuje v přípravách na prezidentské volby, které se chystá na územích pod svou kontrolou uspořádat 3. června. Celkem kandiduje šest uchazečů. Současná hlava země Bašár Asad svou kandidaturu ještě nepředložil.