Srb: V případě Ukrajiny nesmí Brusel projevit sebemenší náznak slabosti

Praha – Na stupňující se napětí na východě Ukrajiny by měl Brusel reagovat naprosto nekompromisně. Nesmí projevit sebemenší náznak slabosti, protože to by prý mohlo vyvolat řetězovou reakci a případné teritoriální spory by se mohly přiblížit až k hranicím EU. V pravidelné předvolební diskusi na ČT24 to uvedl Václav Srb, předseda strany Koruna Česká a lídr kandidátky pro eurovolby. „Jeden z největších Evropanů 20. století Otto von Habsburg řekl: Sjednocená Evropa je celá Evropa. I Ukrajina, na kterou občas hledíme s jakýmsi nadhledem, patří do Evropy,“ dodal Srb.

Rozhovor s předsedou Koruny České Václavem Srbem (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Jednou z hlavních priorit strany Koruna Česká je obnova českého království. To však nelze prosadit v Bruselu, ale v Praze. „My nechceme lhát svým voličům a víme, že ústavní změna státního zřízení ČR musí být řešena z domova, a nikoliv z Bruselu. Ale náš hlavní nosný program je snaha o navrácení Evropy k tradičním kořenům a ke křesťanským hodnotám,“ uvedl předseda strany Koruna Česká. Ta by prý mohla v evropském parlamentu spolupracovat buď se zeměmi, se kterými v minulosti Česko patřilo do stejného geopolitického prostoru, nebo se současnými konstitučními monarchiemi. 

Koruna Česká by chtěla změnit pracovní morálku europoslanců. „Nedávno jsme viděli televizní reportáž, jak to vypadá s docházkou našich europoslanců. Jestliže normální pracující se nedostaví dvakrát na své pracoviště, tak je propuštěn s těžkými následky pro svou kariéru. Toto by se podle našeho názoru mělo týkat i Evropského parlamentu,“ uvedl Václav Srb. Strana by prý podrobila důslednému zkoumání také otázku financování služebních cest, asistentů, kanceláří apod.