Prokůpek: Méně nesmyslných dotací, svobodnější trh pro zemědělce

Praha – Zrušit nespravedlivé dotace zemědělcům a místo toho co nejvíce uvolnit agrární trh. Recept, jak lze pomoci českému venkovu, přináší v letošních eurovolbách jako jedno ze svých témat strana Aktiv nezávislých občanů (ANEO). Její lídr Václav Prokůpek ve vysílání ČT24 zmínil, že českým zemědělcům by Brusel měl pomoci hlavně v lepším postavení vůči konkurenci. Předseda ANEO by také jako sportovní novinář rád přispěl k propagaci sportu mezi mládeží a také evropské normě zajišťující bezpečnost na stadionech.

ANEO prosazuje agrární témata i prošetření privatizace (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Agrární a zemědělská politika – jedno ze zásadních evropských témat, která si jako jednu z priorit vytkla také ANEP. Jakým způsobem se bude zemědělství v jednotlivých státech ubírat, totiž ze 60 procent diriguje právě EU. Podle Prokůpka by venkovu prospělo hlavně zjednodušení směrnic, které zvýhodňují některé země před jinými. „Uvedu příklad - Francie čerpá dotace na sauny pro koně. Český zemědělec takové dotace nemá, naopak má velký problém se na ty dotace vůbec dostat, “ zmiňuje Prokůpek. Klíčem je podle něj svobodnější zemědělský trh: „tak, aby naše potravinářské výrobky a naše spotřebitelské zboží bylo srovnatelné se zbožím z jiných zemí Evropské unie,“ dodává.

V Evropském parlamentu by také rád prosadil důsledně vyšetření kuponové privatizace v ČR z první poloviny 90 let. Toho lze podle něj docílit spoluprací s Evropskou komisí a také lobbováním mezi jednotlivými parlamentními frakcemi, které by poté hlasovaly. „Dalo by se tím docílit vysvětlení toho, že tady došlo k rozkradení majetku v 90. letech a k neuvěřitelnému odlivu českého kapitálu do daňových rájů - aby lidé v této zemi měli pocit, že všem těm tunelářů to tady neprošlo zadarmo,“ zmiňuje lídr ANEO.