Na námořní hranici mezi Korejemi se střílelo ostrými

Soul – Severní Korea uspořádala cvičení s ostrou dělostřeleckou palbou u sporné námořní hranice se svým jižním sousedem. Pchjongjang o manévrech Soul předem informoval. Obdobné cvičení provedla KLDR i v březnu; vyústilo v incident, kdy přes hranici létaly z obou stran dělostřelecké granáty.

Severokorejská armáda své cvičení zahájila nedaleko dvou souostroví západně od Korejského poloostrova ve dvě hodiny odpoledne místního času (7:00 našeho času). Během deseti minut testovala 50 střel, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Obyvatelé přilehlých jihokorejských ostrovů byli vyzváni, aby se preventivně schovali v krytech, žádná ze střel ale jižně od hranice nedopadla.

Při březnových manévrech Severokorejci vypálili v téže oblasti na 500 střel, z nichž více než stovka skončila na opačné straně hranice, a Jižní Korea na to odpověděla prudkou dělostřeleckou palbou směrem k vodám KLDR.

Kim Čong-un pozoruje vojenské cvičení své armády
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Obě Koreje provádějí podobná cvičení pravidelně, dnešní palba se ale odehrála v citlivé oblasti námořní hranice mezi oběma Korejemi. Ta byla vytyčena OSN bez souhlasu Pchjongjangu na konci Korejské války z let 1950-1953. Severní a Jižní Korea jsou stále ve válečném stavu, protože konflikt skončil pouze uzavřením příměří, nikoli podpisem řádné mírové dohody. Oblast byla v minulosti svědkem několika krvavých námořních střetů, především v roce 1999 a 2002.

Dnešní severokorejské manéry následovaly po návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v Jižní Koreji, kterou KLDR ostře kritizovala. Washington opakovaně Pchjongjang vyzývá, aby se vzdal svého programu jaderných zbraní.

Loni se napětí mezi Pchjongjangem a Soulem zmírnilo a obě Koreje po dlouhé době uskutečnily setkání válkou rozdělených rodin. Nové zhoršení vztahů ale přinesly pravidelné americko-jihokorejské manévry. KLDR testovala v březnu dvě rakety středního doletu a množství raket krátkého doletu. Podle snímků zachycených satelity chystá Severní Korea zřejmě také čtvrtou zkoušku jaderné bomby.