OPCW vyšetří údajné nedávné chemické útoky v Sýrii

Damašek - Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyšle v nejbližší době do Sýrie tým, který vyšetří podezření z použití chloru při nedávných útocích v zemi. Syrská vláda s misí souhlasila a slíbila, že zajistí její bezpečnost na území, které kontroluje.

K údajnému chemickému útoku došlo 11. a 12. dubna v centrální provincii Hamá. Vzájemně se z něj obviňují syrská vláda a povstalci. Podle opoziční skupiny Syrská národní koalice zranily chemikálie desítky lidí. Skupina, která je podporovaná Západem, ale o druhu údajně použitého plynu neinformovala. Opoziční exilová Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že lidé měli po útoku dýchací obtíže a dusili se. K útoku prý podle všeho došlo během náletů, které nad oblastí zanechaly hustý dým. Syrská státní televize naopak obvinila členy povstalecké fronty An-Nusra z použití chloru, který podle ní ve vesnici Kfar Zaíta zabil dva lidi a více než sto zranil.

Chlor byl poprvé použit během první světové války. Nyní ale již není oficiálně považovaný za bojový plyn, a nebyl tedy ani na seznamu látek, které měl Damašek přiznat Organizaci pro zákaz chemických zbraní.

Syrský režim se loni zavázal, že do 5. února odveze ze země asi 1 300 tun bojových chemických látek: 700 tun jsou chemikálie první kategorie, tedy ty nejnebezpečnější, 500 tun pak spadá do 2. kategorie. Další lhůta vypršela před dvěma dny, v zemi ale stále zbývá ještě zhruba osm procent chemického arzenálu.

Při útocích v Damašku a Homsu zahynulo na 60 lidí

Při granátovém útoku na Damašek přišlo dnes o život 14 lidí a skoro 90 osob utrpělo zranění. Podle syrské televize byla zasažena budova technického institutu v centru metropole ve čtvrti Šághúr, v níž žijí převážně šíité. Další útok je hlášen z Homsu, kde podle tamního guvernéra přišlo o život 45 lidí.

Agentura Reuters dává útok do souvislosti s prezidentskými volbami a rozhodnutím prezidenta Bašára Asada v nich kandidovat. Asad, který patří k šíitské sektě alávitů, to oznámil v pondělí. Syrská exilová opozice tvrdí, že při útoku, jejž Damašek připsal teroristům, jak označuje opozici, přišlo o život 17 lidí a zraněno bylo 86 lidí. O akci v Homsu se informace liší. Podle opozice tam přišlo o život 37 lidí, dle guvernéra 45 a zranění utrpělo přes 80 dalších.