Polský pedofil a vrah čtyř dětí bude opět izolován

Varšava – Polský pedofil Mariusz Trynkiewicz, který byl v únoru po 25 letech ve vězení propuštěn na svobodu, bude opět internován. Polský apelační soud nařídil, aby byl umístěn na psychiatrickou kliniku pro obzvlášť nebezpečné osoby. V únoru polský zpravodajský server Fakt s odvoláním na své anonymní zdroje napsal, že Trynkiewicz žije pravděpodobně se změněnou identitou v Česku, případně na Slovensku. Varšava to ale popřela.

Podle verdiktu je Trynkiewicz nadále hrozbou pro veřejnost, proto musí být umístěn na uzavřenou kliniku ve středopolském městě Gostynin. Apelační soud tak potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, který již v únoru izolaci nařídil.

Trynkiewicz poté, co po čtvrtstoletí za mřížemi opustil věznici ve městě Rzeszów, nesměl opustit Polsko. Zároveň byl pod neustálým policejním dohledem. Polská vláda kvůli tomuto případu čelila kritice za pozdní přijetí zákona, který by umožnil podobně nebezpečné lidi izolovat od společnosti.

S únosy a zneužíváním malých chlapců začal Trynkiewicz na začátku 80. let, když byl na vojně. Za první sérii případů jej vojenský soud poslal na rok do vězení. Trest mu však byl přerušen, aby se mohl postarat o nemocnou matku. Tehdy spáchal své nejhorší skutky, když unesl, zneužil a zavraždil čtyři chlapce. Soud ho za to v roce 1989 potrestal čtyřnásobným trestem smrti. Po pádu komunistického režimu ale nejvyšší soud absolutní trest změnil na 25 let, neboť Polsko zrušilo trest smrti a doživotní trest tehdy v polském právu neexistoval. 

Vydáno pod